Helyi gazdaság

2013.01.18. 13:53

Pártok-MSZP Romló gazdasági mutatókra figyelmeztet az MSZP

Budapest, 2013. január 18., péntek (MTI) - A rossz gazdasági mutatókra, a recesszióra, a reálkeresetek és a fogyasztás csökkenésére, az infláció növekedésére és a romló életszínvonalra hívta fel a figyelmet az MSZP Baloldali Tömörülés Platformjának alelnöke pénteken. Katona Tamás arról is beszélt, súlyos következményei lesznek annak, ha "Fidesz-katona" kerül a jegybank élére.

Budapest, 2013. január 18., péntek (MTI) - A rossz gazdasági mutatókra, a recesszióra, a reálkeresetek és a fogyasztás csökkenésére, az infláció növekedésére és a romló életszínvonalra hívta fel a figyelmet az MSZP Baloldali Tömörülés Platformjának alelnöke pénteken. Katona Tamás arról is beszélt, súlyos következményei lesznek annak, ha "Fidesz-katona" kerül a jegybank élére.A politikus - aki a szocialista kormányok alatt a Központi Statisztikai Hivatal elnöke és pénzügyminisztériumi államtitkár is volt - sajtótájékoztatóján elmondta: tavaly sokkal rosszabbul alakult az életszínvonal és a háztartások jövedelmi helyzete, mint 2011-ben.

Ezt a nagyjából másfél százalékos gazdasági visszaesésnek és a közép-európai térségben legnagyobb inflációnak tulajdonította. Kitért arra, hogy a foglalkoztatottság nem nőtt érdemben, a versenyszférában 36 ezerrel kevesebben dolgoznak, mint egy ével korábban, a 25 éven aluliaknál pedig 30 százalékos a munkanélküliségi ráta.

Menekül a tőke az országból, a kormány gazdaságpolitikájával szembeni bizalomhiány miatt megnőtt a kamatteher - sorolta, megjegyezve: az ipari termelés novemberben 7 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest.

Katona Tamás beszélt arról, hogy az öt százalék feletti inflációnál is nagyobb mértékben drágultak az élelmiszerek, részben ennek következményeként csökken a fogyasztás. Bírálta a kormányt az áfaemelés, a szociális támogatások - például az álláskeresési - csökkentése miatt is.

A szocialista politikus arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormány állításával szemben nő a lakosság eladósodottsága és az adócentralizáció, amely idén eléri a 39 százalékot.

A tízszázalékos rezsicsökkentésről azt mondta: alapvetően jó hír a háztartásoknak, de félő, hogy a szolgáltatási színvonal csökkenésével jár. Szerinte a szegény családok jobban jártak volna az élelmiszerek forgalmi adójának mérséklésével.

Szólt a nettó keresetek alakulásáról is, kiemelve, hogy a pedagógusok reálkeresete 5,5 százalékkal csökkent tavaly.

Orbán Viktor reggeli rádióinterjújára utalva - amelyben a kormányfő arról beszélt, hogy az idei év már "nem a vetésről, hanem az aratásról" szól - elmondta: tartanak tőle, hogy a miniszterelnöknek igaza lesz, mert "ki ment vet, úgy arat, és most érik be a 2010-es vetés".

Katona Tamás szerint a sorolt rossz gazdasági tendenciákon csak újratervezéssel lehet változtatni, az MSZP programja erre tesz javaslatot.

Az MTI kérdésére reagált arra is, hogy Orbán Viktor közölte, "offshore-spekuláns" még egyszer nem lesz jegybankelnök. Az MSZP-s politikus szerint ez a "demagóg" megjegyzés csak azt jelzi, hogy a kabinet csökkenteni akarja a jegybank függetlenségét. Mint mondta, a sajtóban eddig rossz és rosszabb jelöltek neve vetődött fel lehetséges MNB-elnökként, és félő, hogy a kormánytöbbség egy "Fidesz-katonát" választ meg, aminek "igen súlyos gazdasági következményei" lesznek, például a kamatfelár további növekedéséhez vezethet.

- MTI -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!