Helyi gazdaság

2013.01.15. 14:41

Nőtt a csúcsszezonban a látogatók száma a Magas Tátrában

Pozsony, 2013. január 15., kedd (MTI) - Jónak értékelik a csúcsszezont a Magas Tátra vendéglátósai, mivel ismét nőtt a látogatók száma a korábbi évekhez képest.

Pozsony, 2013. január 15., kedd (MTI) - Jónak értékelik a csúcsszezont a Magas Tátra vendéglátósai, mivel ismét nőtt a látogatók száma a korábbi évekhez képest.A karácsonykor kezdődött és január közepéig tartó téli csúcsszezonban majdnem 5 százalékkal több turista látogatott a Magas Tátrába mint a tavalyi év hasonló időszakában - közölte a régió helyi idegenforgalmi szervezete (OOCR), amely szerint az aktuális téli szezon hátralévő részében is hasonló látogatottsággal számolnak.

Az eddigi adatok alapján várható, hogy a december elejétől március végéig tartó téli szezon egészét tekintve is több turista látogat a Magas Tátrába mint az előző szezonban. Ez megerősítené Szlovákia legnagyobb hegyeinek már második éve emelkedő látogatottsági trendjét. A régió idegenforgalma 2008-ban zárta a legjobb évet, majd kétéves megtorpanás következett, amit követően a 2011 decemberében kezdődő szezonban indult ismét növekedésnek a turistaforgalom.

A Magas és az Alacsony Tátra üdülőkörzeteibe a tavalyi téli szezonban együttvéve közel 800 ezer turista látogatott el, ami 11 százalékkal volt több, mint egy évvel korábban. Nem ilyen jelentős növekedéssel de viszonylag jól zárt a tavalyi nyári szezon is, amelynek során 7 százalékkal emelkedett az idelátogató turisták száma.

Az előző évekhez hasonlóan, az idei téli szezonban ismét a hazai turisták adták a Tátrában elszállásolt látogatók 55 százalékát, a nyári szezonban az arányuk még ennél is magasabb volt, elérte a 65 százalékot. A Tátrába látogatók közel egyharmadát adják a Csehországból és Lengyelországból érkezők. A látogatók fennmaradó részének túlnyomó többségét ukrán, orosz és a Baltikumból érkező vendégek adják. A volt Szovjetunió országaiból érkező vendégek száma és aránya az elmúlt években növekvő trendet mutat, egyidejűleg körükben emelkedik azok aránya akik egyénileg szervezik szlovákiai üdülésüket.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!