Helyi gazdaság

2013.01.25. 11:20

Kovács Árpád: a gazdaság kulcskérdése a növekedés beindulása

Budapest, 2013. január 25., péntek (MTI) - A magyar gazdaság kulcskérdése az idén a növekedés beindulása - mondta Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács (KT) elnöke a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában péntek reggel.

Budapest, 2013. január 25., péntek (MTI) - A magyar gazdaság kulcskérdése az idén a növekedés beindulása - mondta Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács (KT) elnöke a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában péntek reggel.

Úgy vélte, a magyar gazdaságban benne van a pozitív fordulat, a növekedés beindulásának lehetősége. A KT elnöke szerint kedvező körülmények esetén akár 2 százalékig terjedő GDP-bővülésre is meg lehetnek a feltételek a magyar gazdaságban, ha például a mezőgazdaság jobban teljesít a tavalyinál, illetve beindul a vállalkozások hitelezése.

Kovács Árpád kiemelte: meg kell teremteni a harmóniát a stabilitás, a makrogazdasági egyensúly és a növekedés beindulása között.

Egy kérdés kapcsán elmondta, hogy továbbra is vannak kockázatok az idei költségvetésben, elsősorban a bevételi oldalon, ugyanakkor hangsúlyozta: Magyarország teljesíteni tudja a GDP-hez mérten 3 százalék alatti államháztartási hiányt.

A KT elnöke beszámolt arról, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) küldöttsége és a KT csütörtökön találkozott, a megbeszélésen azonban nem volt szó a kormány és az IMF által kötendő, esetleges újabb hitel kérdéséről. Megjegyezte: a kamatkülönbözetek és egyéb feltételek határozzák meg, érdemes-e megkötni egy ilyen szerződést, de ez a tárgyaláson nem került szóba.

A találkozón áttekintették a gazdasági fejlődés kérdéseit, valamint a KT feladatkörével, elemzőképességével, függetlenségével kapcsolatos kérdésköröket, illetve azokat a változásokat, amelyek 2012 nyara, vagyis az IMF szakértőinek utolsó itteni látogatása óta történtek.

Kovács Árpád elmondta: a KT bemutatta a 2012 januári állapotot és a 2013 januári helyzetet, azt, mi változott a szabályozásban, működési feltételekben, a KT tevékenységét érintő kérdésekben.

- MTI -  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!