Helyi gazdaság

2013.01.30. 12:10

Képzési megállapodást kötött a vagyonőri kamara és a belügyi tárca

Budapest, 2013. január 30., szerda (MTI) - Csaknem 80 ezer rendészeti feladatokat ellátó szakember, köztük személy- és vagyonőrök továbbképzéséről és vizsgáztatásáról kötött megállapodást a Belügyminisztérium Oktatási, Képzési és Tudományszervezési Főigazgatósága (BM OKTF) és a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara (SzVMSzK).

Budapest, 2013. január 30., szerda (MTI) - Csaknem 80 ezer rendészeti feladatokat ellátó szakember, köztük személy- és vagyonőrök továbbképzéséről és vizsgáztatásáról kötött megállapodást a Belügyminisztérium Oktatási, Képzési és Tudományszervezési Főigazgatósága (BM OKTF) és a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara (SzVMSzK).Egy tavaly elfogadott jogszabály egységesen rendészeti feladatokat ellátó személynek tekint mindenkit, aki kényszerítő intézkedést végezhet, vagy kényszerítő eszközt alkalmazhat. A kapcsolódó belügyminiszteri rendelet, amely a felkészítés és a vizsgáztatás rendjét szabályozza, valamennyi szereplőnek azonos követelményrendszert, illetve azonos felkészítést és vizsgáztatási rendet ír elő, akár mezőőrről, közterület-felügyelőről vagy személy- és vagyonőrről van szó - ismertette a megállapodás hátterét szerdán sajtótájékoztatón Dános Valér, a BM OKTF igazgatója.

Elmondta: ez túlnyomórészt online képzést jelent, míg a gyakorlati oktatást és a vizsgáztatást országszerte 40-50 helyen, csaknem 300 oktató közreműködésével végzik majd. A jövő év elejétől a magán biztonsági cégeknél dolgozók alkalmazásának feltétele lesz az oktatásban való részvétel és az eredményes vizsga letétele. Ez nem kampányszerű, hanem folyamatos ismeretújító, frissítő rendszer lesz - tette hozzá.

Német Ferenc, az SzVMSzK elnöke a sajtótájékoztatón elmondta: a társadalomban elemi erővel jelent meg az igény a nagyobb biztonságra, és de tartozik a magánbiztonság is. Panaszok is megjelentek, ezzel pedig a jogalkotónak is foglalkoznia kellett.

A képzés és a vizsga díja kevesebb, mint 12 ezer forint, ám a vagyonőrök érdeke is, hogy saját tudásukba beruházzanak - fogalmazott.

A képzésbe és a vizsgáztatásba bevont oktatók névsorát a belügyi tárca hagyja jóvá. A képzéshez nincs szükség magas szintű számítógépes ismeretekre. A programtól a szakma megtisztulását várják a képzés szervezői.

- MTI -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!