Helyi gazdaság

2013.01.15. 17:12

Kecskeméten meghaladja a 6,3 milliárd forintot a 2013-ban induló saját beruházások összege

Kecskemét, 2013. január 15., kedd (MTI) - Kecskeméten meghaladja a 6,3 milliárd forintot azoknak az önkormányzati beruházásoknak az összege, amelyek 2013-ban indulnak - mondta Zombor Gábor, Kecskemét polgármestere (Fidesz-KDNP) kedden a városházán tartott sajtótájékoztatón.

Kecskemét, 2013. január 15., kedd (MTI) - Kecskeméten meghaladja a 6,3 milliárd forintot azoknak az önkormányzati beruházásoknak az összege, amelyek 2013-ban indulnak - mondta Zombor Gábor, Kecskemét polgármestere (Fidesz-KDNP) kedden a városházán tartott sajtótájékoztatón.A beruházások egy része az év végére elkészül - hangsúlyozta a polgármester, kiemelve a 25 környezetkímélő autóbusz megvásárlását négymilliárd forintért.

Zombor Gábor fontosnak nevezte az integrált, szociális jellegű városrehabilitációt, amelyhez a város 487,8 millió forint támogatást nyert. Az összesen 565 millió forintos beruházásból két régi városrész felújítása készül el.

A város tulajdonában álló parádfürdői ifjúsági tábor fejlesztésére 90 millió forintot fordítanak, valamint egy kollégium és egy általános iskola felújítása is megkezdődik 260 millió forintot meghaladó összegből.

A polgármester hangsúlyozta: annak ellenére, hogy az oktatás állami kézbe került, az intézmények fenntartására és felújítására komoly összeget fordít a jövőben is Kecskemét.

Elkészül 480 millió forintból a Kecskemétet Városfölddel összekötő, 9,3 kilométer hosszú kerékpárút is, valamint 500 millió forintot fordítanak a tömegközlekedés korszerűsítésének előkészítésére is.

Zombor Gábor a város által elnyert pályázatok közül kiemelte az 1913-ban mozi céljára épült, országos védettségű műemlék felújítására és átalakítására elnyert 500 millió forintot. Az önkormányzat támogatásával a Katona József Színház által elkészített pályázat révén 2015-től Kecskemét egyik kiemelt kulturális pontjaként funkcionál az egykori városi mozi épülete - tette hozzá.

Cseke Péter, a kecskeméti Katona József Színház direktora örömét fejezte ki, hogy a város egyik patinás épülete megújul és a kamaraszínháznak, valamint a Leskowsky hangszergyűjteménynek ad helyet.

A Farkas Gábor Ybl-díjas építész tervei szerint kialakítandó új helyen a Kelemen László Kamaraszínház fog működni, de lesznek majd konferenciák, fogadni tudják a Csiperó fesztiválra érkező külföldi gyermekcsoportokat. Itt lesz a jövőben a hazai és a nemzetközi animációs filmek kecskeméti fesztiválja is.

Zombor Gábor elmondta azt is, hogy a város által indított beruházások mellett megkezdődik az északi elkerülő út építése, amelynek első ütemére 8,3 milliárd forint áll rendelkezésre.

A polgármester emlékeztetett arra, hogy az intermodális pályaudvar kialakítása, valamint az ahhoz kapcsolódó közösségi közlekedés fejlesztése projektet a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházássá nyilvánította. A tervek elkészítésére, valamint az engedélyeztetési eljárásokra a város 1,5 milliárd forintot nyert, amely további 250 millió forint támogatással egészül ki a MÁV Zrt. koncepciójának beépülésével.

Mindent összeadva 2013-ban a Kecskemétet érintő önkormányzati és a központi beruházások összege meghaladja a 16 milliárd forintot - tette hozzá Zombor Gábor.

- MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!