Helyi gazdaság

2013.01.24. 13:16

A MOSZ válasza az Agrárkamara sajtóközleményére

Budapest, 2013. január 24., csütörtök (MTI) - A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) továbbra is fenntartja az agrárkamarai választásokkal kapcsolatban tett állításait és visszautasítja, hogy a kamara a választásokkal kapcsolatban félrevezeti az agrártársadalom szereplőit - közölte a MOSZ csütörtökön az MTI-vel.

Budapest, 2013. január 24., csütörtök (MTI) - A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) továbbra is fenntartja az agrárkamarai választásokkal kapcsolatban tett állításait és visszautasítja, hogy a kamara a választásokkal kapcsolatban félrevezeti az agrártársadalom szereplőit - közölte a MOSZ csütörtökön az MTI-vel.Az agrár-érdekképviselet azt követően fogalmazta meg ismét véleményét az agrárkamarai választási folyamattal kapcsolatban, hogy szerdán a Magyar Agrárkamara átmeneti elnöksége cáfolta a MOSZ állításait az agrárkamarai választások állítólagos visszásságaival kapcsolatban.

A MOSZ közleménye szerint például joggal feltehető a kérdés, hogy az agrárkamara átmeneti elnöksége döntő többségében miért a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnökségi tagjaiból jelölték ki.

Továbbá a MOSZ elfogadhatatlannak tartja azt is, hogy a meghirdetet választási szabályzaton az átmeneti elnökség a "kampány időszak" alatt változtatásokat hajtott végre.

Jelzi a közlemény az agrár-érdekképviselet nemtetszését azzal kapcsolatban is: a jelöltek január 18-án egyetlen munkanapon győződhettek meg arról, hogy szerepelnek-e a választói névjegyzékben. A listákat január 21-ig kellett leadni, a kamara pedig január 25-ig vállalta a választói névjegyzékről szóló értesítést. Ez a mechanizmus szerintük lehetővé teszi, hogy kellő információ hiányában egyes listákat elutasítsanak.

Emellett a MOSZ szerint a leadott listáknak arányosnak és kiegyensúlyozottnak kell lenniük. Megítélésük szerint viszont egy felelős érdekképviseleti szervezet öt munkanap alatt nem tud érdemi tárgyalásokat folytatni az ágazat más szereplőivel. Technikailag ugyanis ez kivitelezhetetlen.

Ez a választási eljárás, a szűkre szabott határidők miatt, lehetetlenné teszi a demokratikus eljárások betartását - áll a MOSZ közleményében.

A szövetség figyelmeztető jelnek tekinti, hogy hasonló észrevételek miatt már számos szervezet sajtóközleményben jelezte a választásokról való távolmaradását. Példaként a Fiatal Gazdák Szövetségét és a Gabonaszövetséget említik. Így mindez - a MOSZ szerint - előre vetítheti annak árnyékát, hogy a megalakuló agrárkamara legitimitása erősen megkérdőjelezhető lesz.

A MOSZ ugyanakkor fontosnak tartja, hogy az eredeti kamarai elvek érdemben megvalósuljanak. Ezért ismételten kéri, hogy a felelős vidékfejlesztési miniszter vonja vissza az eljárási szabályzat jóváhagyását - tartalmazza a közlemény.

- MTI -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!