Helyi gazdaság

2012.12.07. 09:44

NGM: 560 millió eurós hitelmegállapodás az EIB-vel

Budapest, 2012. december 6., csütörtök (MTI) - Összesen 560 millió euró összegben két, a magyar gazdaságot támogató projektfinanszírozó szerződést írt alá Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter az Európai Beruházási Bank (EIB) alelnökével, Wilhelm Moltererrel csütörtökön, Budapesten - közölte a nemzetgazdasági tárca.

Budapest, 2012. december 6., csütörtök (MTI) - Összesen 560 millió euró összegben két, a magyar gazdaságot támogató projektfinanszírozó szerződést írt alá Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter az Európai Beruházási Bank (EIB) alelnökével, Wilhelm Moltererrel csütörtökön, Budapesten - közölte a nemzetgazdasági tárca.A közlemény szerint a projektfinanszírozási szerződések a központi költségvetési kiadások kedvező feltételekkel történő finanszírozásán keresztül jelentős mértékben hozzájárulnak egyrészt az Új Magyarország Fejlesztési Tervben található Társadalmi Megújulás, valamint Társadalmi Infrastruktúra Operatív Programok keretében megvalósuló oktatással és egészségüggyel összefüggő beruházások megvalósításához, másrészt a Magyar Tudományos Akadémia által végzett tudományos kutatómunka és egyes beruházások finanszírozásához.

A gazdaságfejlesztési célokat szolgáló, kedvező pénzügyi feltételekkel nyújtott EIB-források lehetővé teszik a beruházások költségvetési kiadásainak hosszú lejáratú, alacsony kamatozású finanszírozását úgy, hogy közben a meglévő és folyamatosan csökkentendő államadósság szerkezete is kedvezőbbé válik. A kedvező pénzügyi feltételek mellett az EIB fontos szerepet játszik az uniós támogatások hatékony felhasználásában, ezáltal a gazdaság dinamizálásában is.

Wilhelm Molterer az aláírás kapcsán kijelentette, "a jelenlegi körülmények között Magyarországnak nagy szüksége van a gazdasági fejlődést és gazdasági növekedést előmozdító befektetésekre. Óriási hangsúlyt kell fektetni a gazdaság versenyképességének növelésére, a munkaerőpiac hatékonyabb működésére, valamint a termelő ágazatok innovációs készségének erősítésére" - áll a nemzetközi pénzügyi szervezet közleményében.

"E tekintetben mindkét új kölcsön, amelyet az EIB az államnak nyújt, jelentős mértékben hozzájárul majd a munkaerő szakképzettségének, minőségének emeléséhez, és javítja a kihívások leküzdésének képességét a magyar gazdaságban. A kölcsönökből olyan kezdeményezéseket, beruházásokat támogatnak majd, amelyek az emberi erőforrásokat a kialakuló helyi és külső feltételekhez igazítják és biztosítják jövőbeli fejlődésük magas színvonalát" - tette hozzá az alelnök.

A nemzetközi fejlesztési intézmények közül az EIB fejti ki Magyarországon a legaktívabb projektfinanszírozási tevékenységet: Magyarország és az EIB kapcsolatai immár több mint két évtizedre tekintenek vissza, ebben az időszakban a bank több mint 15 milliárd euró összegben biztosított forrást több magyarországi fejlesztés finanszírozásához. Az elmúlt három évben az EIB támogatása több mint 1,3 milliárd euróval járult hozzá hazai beruházások megvalósulásához, elsősorban a környezetvédelem, a közlekedési infrastruktúra fejlesztése területén, míg más projektek az ipar, az energetika, a telekommunikáció és az oktatás megújulását segítik - ismerteti a nemzetgazdasági tárca.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!