Helyi gazdaság

2012.11.23. 15:35

Egységes egészségpénztári hozamszámítást javasol a Stabilitás Pénztárszövetség

Budapest, 2012. november 23., péntek (MTI) - Jogszabályban rögzített egységes módszertan kidolgozását javasolja az egészségpénztári hozamok összehasonlításához a Stabilitás Pénztárszövetség.

Budapest, 2012. november 23., péntek (MTI) - Jogszabályban rögzített egységes módszertan kidolgozását javasolja az egészségpénztári hozamok összehasonlításához a Stabilitás Pénztárszövetség.

A szövetség egyik legfontosabb célja, hogy a pénztártagok előre nem látható egészségügyi kiadásaik finanszírozhatósága érdekében egészségpénztári számlájukon hosszabb távra is előtakarékoskodjanak. Az öngondoskodás erősítéséhez jelentős ösztönző, hogy a pénztárak negyedévről negyedévre megfelelő nagyságú hozamot írnak jóvá tagjaik egyéni számláján - idézi a pénteki közlemény Lehoczky Lászlót, a Stabilitás Pénztárszövetség elnökét.

Az elmúlt időszakban az egészségpénztári tagok egyre nagyobb érdeklődést tanúsítanak a hozamok alakulása iránt. Éppen ezért az egészségpénztárak egy része - egyedi elszámolási gyakorlatot követve - már most is nyilvánosságra hozza honlapján a hozamok alakulását. A szövetség elnöke azonban rámutatott: egységes hozamszámítási módszertan hiányában önmagában nem jelenthet megfelelő tájékoztatást a hozamadatok közzététele, sőt a pénztárak által alkalmazott eltérő metodika miatt akár megtévesztő is lehet ezeknek az adatoknak az összehasonlítása.

A közlemény szerint az egészségpénztárak több mint 70 százalékát is képviselő Stabilitás Pénztárszövetség elkötelezett az egészségpénztári vagyon kezelésének átláthatóvá tétele mellett. A szövetség az elmúlt időszakban már többször megfogalmazta a hozamszámítás módszertanának egységesítésére vonatkozó javaslatait.

A hozamadatok nyilvános összehasonlíthatóságának érdekében továbbra is készen állnak az együttműködésre a jogalkotókkal, de a Stabilitás szerint az is elfogadható megoldás lenne, ha az egészségpénztári szektor maga - például etikai kódex keretében - rögzítené a hozamszámítás, továbbá a nyilvánosságra hozatal transzparens módját.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!