Helyi gazdaság

2012.10.17. 09:43

Megerősítette Spanyolországot a Moody s, de negatív kilátással

London, 2012. október 17., szerda (MTI) - Megerősítette Spanyolország még épphogy befektetési ajánlású kormánykötvény-osztályzatát a Moody s Investors Service, amely ugyanakkor a jelentős kockázatokra hivatkozva leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátással látta el a spanyol besorolást.

London, 2012. október 17., szerda (MTI) - Megerősítette Spanyolország még épphogy befektetési ajánlású kormánykötvény-osztályzatát a Moody s Investors Service, amely ugyanakkor a jelentős kockázatokra hivatkozva leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátással látta el a spanyol besorolást.

A világ legnagyobb hitelminősítő csoportja az európai és amerikai piaci zárások után, szerdára virradó éjjel jelentette be Londonban a hosszú futamú spanyol szuverén kötvénykötelezettségek "Baa3"-as - más hitelminősítők metodikájában "BBB mínusz"-nak megfelelő -, vagyis a legalacsonyabb befektetési szintre sorolt osztályzatának megerősítését és a negatív kilátást.

Igaz ugyanakkor, hogy a negatív kilátás a spanyol adósbesorolás június 13-án kezdett leminősítési felülvizsgálatát váltja fel, amelyet a cég most lezárt. Az ilyen felülvizsgálat a Moody s kritériumai alapján a negatív kilátásnál jóval erőteljesebb jelzés arra, hogy az adott kereskedelmi vagy államadós kockázati besorolása hamarosan romolhat.

A Moody s júniusban agresszív mértékben, egyszerre három fokozattal - az addigi elsőrendű "A3"-ról a köztes "Baa1" és "Baa2" szintek kihagyásával - rontotta a jelenleg érvényes "Baa3"-ra Spanyolország kormánykötvény-kötelezettségeinek besorolását, és akkor jelentette be az új spanyol osztályzat további leminősítésének valószínűségére utaló felülvizsgálatot is, amelyet azonban most osztályzatrontás nélkül lezárt.

Ha a Moody s a jelenlegi szintről visszaminősítené a spanyol adósosztályzatot, azzal Spanyolország államadós-besorolása a befektetésre már nem ajánlott "Ba" sávba kerülne át. Ebben az esetben Spanyolország lenne a legnagyobb olyan euróövezeti gazdaság, amelynek valamelyik nagy nemzetközi hitelminősítőnél nincs befektetői szintű besorolása.

A spanyol kormánykötvény-besorolás mostani megerősítését a Moody s mindazonáltal a június óta végbement "kedvező fejleményekkel" indokolta. A Moody s megítélése szerint ugyanis az eurójegybank (EKB) másodpiaci szuverén kötvényvásárlási hajlandósága érdemben csökkentette annak a kockázatát, hogy Spanyolország mint államadós elveszíti hozzáférését a tőkepiacokhoz.

A hitelminősítő közölte: arra számít, hogy Spanyolország valószínűleg elővigyázatossági hitelkeretért folyamodik az Európai Stabilitási Mechanizmushoz (ESM), ami lehetővé teszi az EKB másodpiaci kötvényvásárlási programjának aktiválását, és ez tartós keresletet teremthet a spanyol állampapírok iránt.

A Moody s elemzése szerint az elővigyázatossági ESM-hitelprogram önmagában nem vezetne Spanyolország leminősítéséhez, egészen addig, amíg a hitelminősítő úgy látja, hogy a spanyol kormánynak valószínűleg sikerül megőriznie hozzáférését a magántőkepiacokhoz.

A hitelminősítő közölte: mindent egybevetve arra számít, hogy az euróövezeti és az EKB-támogatás, valamint a spanyol kormány saját erőfeszítései együtt elégségesek lesznek a kormány tőkepiaci hozzáférésének fenntartásához ésszerű hitelköltségek mellett. A Moody s szerint ezzel időt lehet nyerni a közadósság-helyzet stabilizálásához a következő években.

A hitelminősítő elemzése szerint ugyanakkor a negatív kilátás a Moody s azon véleményét tükrözi, hogy a cég alapesti forgatókönyvét jelentős lefelé ható kockázatok terhelik. Spanyolország adósi megítélését különösen az érintené kedvezőtlenül, ha nem történne előrelépés az ország közfinanszírozási helyzetének fenntarthatóvá tételére.

Mindemellett az esetleges euróövezeti szintű sokkhatásoknak is negatív következményei lehetnek a spanyol besorolásra. A Moody s e potenciális sokkhatások közé sorolta annak lehetőségét, hogy nem sikerül konkrét haladást elérni az euróövezet költségvetési, gazdasági és szabályozói intézményrendszerének reformjában.

Mindemellett Görögország euróövezeti távozásának lehetősége is változatlanul komoly eseménykockázatot jelent a valutaunió összes gyengébb helyzetű tagországa számára - áll a Moody s londoni elemzésében.

Más nagy londoni házak szerint ugyanakkor hosszabb távon Spanyolország eurótagságnak fenntarthatósága sem garantált.

Az egyik legnagyobb citybeli pénzügyi-gazdasági tanácsadócég, a Capital Economics londoni közgazdászai minap összeállított elemzésükben úgy vélekedtek, hogy a két legnagyobb déli eurógazdaságnak, Spanyolországnak és Olaszországnak - ha helyre akarják állítani versenyképességüket és fenntartható szerkezetű növekedést kívánnak elérni az euróövezet tagjaként - még évekig tartó belső leértékelődési folyamaton kell keresztülmenniük, amelynek része a fájdalmas bérdefláció.

A ház szerint emiatt változatlanul jelentős annak az esélye, hogy hosszabb távon ez a két ország otthagyja az eurót.

- MTI, Kertész Róbert -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!