Helyi gazdaság

2012.08.15. 13:01

Elhagyják Európát a török vendégmunkások

<span style="font-family: Georgia,serif;"><strong>&nbsp;</strong></span><span style="font-family: Georgia,serif;">Szép volt, jó volt, köszönjük ennyi! - mondják azok a török vendég munkások, akik közül sokan - a gazdasági válságnak köszönhetően - indulnak vissza szülőföldjükre.</span>

 Szép volt, jó volt, köszönjük ennyi! - mondják azok a török vendég munkások, akik közül sokan - a gazdasági válságnak köszönhetően - indulnak vissza szülőföldjükre.

Törökország hiába kopogtatott eddig az EU ajtaján, hogy csatlakozzon az európai szövetséghez az elmúlt húsz évben, ma már lejjebb hagyott csatlakozási vágyuk. Az EU-val ellentétben, nagy gazdasági növekedés indult el náluk, ezért Törökország ma mára jobb körülményeket tud biztosítani állampolgárainak, mint az EU.  

 

Új honfoglalás kezdődhet Törökországban

Európának annyi. A gazdasági válság évről-évre egyre csak rosszabb és ez csak folytatódik, ahogy ezt láttuk Görögországban, Spanyolországban vagy az Olaszoknál. Az Unióban folyamatosan nőnek a közterhek, az adók. Ezzel szemben Törökország évről évre fejlődik és erősödik, növekszik az életszínvonal - mondja egy Belgiumban élő török ételbár tulajdonosa.  

A 2011-es grafikonokat vizsgálva: az 1.6 % -os EU-s adatokhoz képest, a törökök 7.5 % - os növekedése is arról árulkodik, hogy Törökország az egyik legdinamikusabban fejlődő ország jelenleg Európában.

Az európai országok piaci volumene korábban igen magas volt, közel 50 %, mára ez alig haladja meg a 40 %-ot. Ez azt jelenti hogy átalakulnak a piaci viszonyok. Mi törökök is egyre több piaci kapcsolatot alakítunk ki afrikai és ázsiai országokkal, ami természetesen nagy növekedéssel is jár, ezért szükségünk van olyan képzett munka erőre, amivel kezelni tudjuk ezt az új piaci helyzetet. Éppen ezért a közeljövőben több, jelenleg külföldön élő török állampolgár tér majd vissza szülőföldjére - Selim Yenek, Törökország Európai nagykövete.  

De van más is, amiért egyre több török gondolja úgy, hogy nem sok keresni valója van tovább az EU övezetben.  

A válság eredményekén mi, külföldi vendég munkások, még inkább a perifériára szorulunk. Kevesebb a munka, kevesebb a pénz. Növekszik a diszkrimináció is, egyre nehezebben kapunk munkát. Én a gazdasági okok mellett, többek között ezért is költözöm haza - mondja Ibrahim Demirkazik, egy Franciaországban élő török vendég munkás

A Európai Unióban 1-2 millióra - egyes források ennél még többre is becsülik a törökök számát Európában. Legtöbbjük most hazafelé veszi az irányt a közeljövőben, egy jobb élet reményében.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!