Helyi gazdaság

2012.07.10. 07:57

OGY - Általános vitára alkalmas az agrárkamarai törvény

Budapest, 2012. július 9., hétfő (MTI) - Az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága általános vitára alkalmasnak találta a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamaráról szóló törvényjavaslatot hétfői ülésén.

Budapest, 2012. július 9., hétfő (MTI) - Az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága általános vitára alkalmasnak találta a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamaráról szóló törvényjavaslatot hétfői ülésén.

Az előterjesztésre a kormánypárti képviselők szavaztak igennel, Ángyán József (Fidesz) kivételével. Az ellenzékből az LMP-sek nem voltak jelen, az MSZP és a Jobbik képviselői pedig elhagyták az üléstermet még az előtt, hogy a törvényjavaslatot Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára ismertette. Ezzel akarták jelezni, hogy a javaslat szerintük alkalmatlan a tárgyalásra, mivel nem tudták kellő módon áttekinteni. A kormánypárti többség viszont nem támogatta, hogy levegyék az ülés napirendjéről a törvényjavaslatot.

Az előterjesztést a képviselők kivételes és sürgős eljárásban tárgyalták. Ez azt jelenti, hogy még hétfőn a plenáris ülésen sor került a törvényjavaslat általános és részletes vitájára is. Budai Gyula az ellenzéki képviselők által felvetett aggályokra válaszolva úgy fogalmazott, hogy a törvényjavaslat benyújtása házszabályszerű volt. Jakab István (Fidesz), a bizottság tagja, az Országgyűlés alelnöke, a Magosz elnöke hozzáfűzte: az agrárkamaráról szóló új törvényi szabályozás előkészítése csaknem két éve folyik, és a kormány döntése volt, hogy most került az Országgyűlés napirendjére.

A VM parlamenti államtitkára elmondta: a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamaráról szóló törvényjavaslat legfontosabb célja, hogy megteremthető legyen egy egységes agrárkamarai szervezet, amelyben kötelező módon tagok a mezőgazdasági termelők, a termékeket feldolgozók és a kereskedők is. Mindez a szakértők szerint növeli az ágazat hatékonyságát és versenyképességét.

A javaslatra nemmel szavazó Ángyán József a bizottsági ülésen azt mondta: a törvényjavaslat egy centralizált agrárkamarai szervezet létrehozását szolgálja, holott az agrárkamarai törvény előkészítésekor egy alulról szerveződő köztestület megteremtése volt a cél.

A jelen lévő képviselők egyhangúlag egyetértettek azzal a módosító indítvánnyal - amelyet a kormány képviselője is támogatott -, hogy a kamarai tagdíjnak legyen felső határa, amelyet jelenleg egymillió forintban szabtak meg.

- MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!