Helyi gazdaság

2012.07.16. 12:52

Magyar napszámosok az olimpián: nyomortanyán élnek

Az olimpián dolgozók legalsóbb rétegének számító takarítók, szemétszedők ugyanis egy hatalmas konténervárosban lettek elszállásolva, a játékokhoz és a brit fővároshoz egyáltalán nem méltó színvonalon.

Az olimpián dolgozók legalsóbb rétegének számító takarítók, szemétszedők ugyanis egy hatalmas konténervárosban lettek elszállásolva, a játékokhoz és a brit fővároshoz egyáltalán nem méltó színvonalon.A fém konténerekből kialakított szálláshelyek túlzsúfoltak, 25 emberre egyetlen WC, 75-re egyetlen zuhanyzó jut, ráadásul nappal forróság, éjszaka pedig hideg uralkodik a szobákban.

Az egész Európából érkező munkásoknak nem kis összeget kell fizetniük a szállásért: egy napra 18 fontot, azaz 6 600 forintot kérnek el tőlük. Sokan voltak, akik azonnal visszafordultak, amikor meglátták a körülményeket, akik maradtak, azok a brit sajtónak panaszkodnak - igaz, a munkások szerződései ugyanakkor tiltják azt is, hogy beszéljenek a sajtónak, vagy hogy rokonokat, barátokat vigyenek a táborba.. Egy 21 éves madridi diáklány a Daily Mail-nek azt mondta, hogy egyszerűen nem hitte el, amit látott, a tábor leginkább egy börtönre emlékeztette, és azonnal otthagyta az állást. Előfordult az is, hogy vadidegen nőket és férfiakat tettek egy szobába. 

A konténerváros lakói közt természetesen magyarok is vannak. Egy 24 éves munkás, aki a tiltás ellenére nyilatkozott a lapnak elmondta, hogy a lakhatási körülmények leginkább egy nyomornegyedre emlékeztetik, azonban nem talált máshol szállást Londonban. Egy másik magyar dolgozó is arról számolt be, hogy meg volt döbbenve a körülmények láttán, különösen a WC-k tisztaságával és a mosdók állapotával vannak gondok. 

A tábor üzemeltetői azzal védekeznek, hogy a lakhatási körülmények megfelelnek az előírásoknak, leginkább azért, mert nem állandó, hanem csak átmeneti szálláshelyről van szó. Ráadásul - mondják az üzemeltetők- senkit sem köteleznek arra, hogy ezekben a konténerekben lakjon, a dolgozók többsége pedig korábban munkanélküli volt, és most nagyon boldog, hogy közreműködhet az olimpia lebonyolításában.

 

Forrás: pénzcentrum.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!