Helyi gazdaság

2012.07.22. 11:46

Kínzó árrobbanás az élelmiszerpiacon: elszállt a kukorica

A kukorica több mint 20, a búza és a szójabab pedig közel 40 százalékkal drágult év eleje óta, a mezőgazdasági termékek árfolyamai pedig sok éves, vagy akár soha nem látott csúcsokon járnak. A hatalmas szárnyalást elsősorban a több mint 50 éve nem tapasztalt amerikai aszály váltotta ki, de a világ más részein sem kedvez az időjárás a termésnek.

A kukorica több mint 20, a búza és a szójabab pedig közel 40 százalékkal drágult év eleje óta, a mezőgazdasági termékek árfolyamai pedig sok éves, vagy akár soha nem látott csúcsokon járnak. A hatalmas szárnyalást elsősorban a több mint 50 éve nem tapasztalt amerikai aszály váltotta ki, de a világ más részein sem kedvez az időjárás a termésnek. Tovább kúszott felfelé újabb történelmi csúcsra a szójabab, 4 éves csúcsra kapaszkodott a búza, és 4 cent híján történelmi csúcson a kukorica árfolyama, főként az Egyesült Államokból érkező hírek hatására. A gabonák áremelkedése egyre nagyobb feszültségeket okozhat különösen a nagy élelmiszer importőr országok számára, ahol már 2008-ban is komoly éhség lázadások törtek ki, más élelmiszerek (például a tejtermékek, vagy a rizs) áresése miatt a FAO élelmiszerár indexe viszont mérséklődött az elmúlt évben. A búzakészletek ráadásul közel sem olyan alacsonyak, mint 2008-ban.

Nő az aszály sújtotta területek száma!

A kukorica és a szójabab a legnagyobb termelőjének, valamint a búza legnagyobb exportőrének számító Egyesült Államok 1300 megyét és 29 államot nyilvánított katasztrófa sújtotta területté az 1956 óta nem tapasztalt aszály miatt. Az időjárási előrejelzések szerint pedig további szárazságra kell számítani.

A kukorica és szójabab földek 1988 óta nem voltak ilyen rossz állapotban. Abban az évben az aszály a kukoricatermést 31 százalékkal vetette vissza. Az USDA az előző héthez képest 12 százalékkal 12,97 milliárd vékára csökkentette július 11-én az idei kukorica betakarításra vonatkozó várakozásait, míg egy hónappal korábban (az aszály előtt) még rekord mennyiségű, 14,79 milliárd vékára számított - írja a BusinessWeek. A tavalyi terméshez képest idén 30 százalékkal eshet az USA kukorica termése - az USDA becslése szerint.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!