Helyi gazdaság

2012.07.30. 11:33

Jegyzet: Egyedi

<em>Magyarország azt kéri európai uniós partnereitől, hogy találjanak számára „egyedi megoldást” arra, hogy ne veszítse el uniós forrásait, ugyanis a 2014–20 közötti EU-keretköltségvetés tervezete szerint ez minden más tagországnál nagyobb arányban fenyeget bennünket</em>. <strong>Szalóczi Katalin jegyzete</strong>.

Magyarország azt kéri európai uniós partnereitől, hogy találjanak számára „egyedi megoldást” arra, hogy ne veszítse el uniós forrásait, ugyanis a 2014–20 közötti EU-keretköltségvetés tervezete szerint ez minden más tagországnál nagyobb arányban fenyeget bennünket. Szalóczi Katalin jegyzete.A jelen ciklusban ugyanis meglehetősen rosszul teljesítettünk: az elmúlt 8 év alatt csupán 2750 milliárdot használtunk fel 8 200 milliárdból.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség most egyszerűsítést ígér annak érdekében, hogy a „maradékot” is fel tudja használni Magyarország (mióta szorgalmazzák ezt az e nélkül esélytelen pályázók!). Például kevesebb dokumentumot kellene beadni, a fontos határidőkre azok lejárta előtt automatikusan figyelmeztetnék a pályázókat, a kifizetési folyamatot pedig könnyítené az e-aláírás. A legnagyobb gondot persze nem is annyira a kifizetés, mint az önerő hiánya, s az utófinanszírozás jelenti, s hogy a folyton változó gazdasági környezetben a fenntarthatóság nehezen garantálható. Ezek orvoslására szintén áthidaló megoldásokat dolgoztak ki, hatásosságuk lehívott milliárdokban mutatkozik majd meg.

Azonban a 2014-től induló ciklusra ezen felül is befolyással van még egy s más. Például, hogy a nettó befizető tagországok hajlandók-e, s mennyit áldozni az uniós felzárkóztatásra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!