Helyi gazdaság

2012.06.22. 13:29

Költségvetés - ÁSZ: tartható a hiánycél, de vannak bevételi kockázatok

    Budapest, 2012. június 22., péntek (MTI) - Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) szerint jövőre tartható a 2,2 százalékos hiánycél a 2013. évi költségvetési törvényjavaslatban jövőre tervezett 1,6 százalékos bruttó hazai termék (GDP) növekedés mellett, ugyanakkor az ÁSZ felhívta a figyelmet a büdzsé bevételi kockázataira, és megjegyezte, hogy az adóbevételeknek csak 58 százaléka megalapozott, 30 százaléka azonban nem alátámasztott.

 

 

Budapest, 2012. június 22., péntek (MTI) - Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) szerint jövőre tartható a 2,2 százalékos hiánycél a 2013. évi költségvetési törvényjavaslatban jövőre tervezett 1,6 százalékos bruttó hazai termék (GDP) növekedés mellett, ugyanakkor az ÁSZ felhívta a figyelmet a büdzsé bevételi kockázataira, és megjegyezte, hogy az adóbevételeknek csak 58 százaléka megalapozott, 30 százaléka azonban nem alátámasztott.

 

Az ÁSZ pénteken sajtótájékoztatón mutatta be a 2013. évi költségvetési törvényjavaslatról alkotott véleményét. Domokos László, az ÁSZ elnöke úgy vélte, a 2013. évi költségvetési javaslat felkészíti az országot arra, hogy a bizonytalan nemzetközi környezetben bekövetkező eseményekre is jól reagálhasson. Hozzátette: minél bizonytalanabb a külső környezet, annál fontosabb, hogy biztos kapaszkodók legyenek.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a költségvetési törvényjavaslat benyújtási határidejét a kormány szeptember 30-ról június 15-re hozta előre. Az ÁSZ az új időponthoz igazította véleményezését, emellett először alkalmazott új módszertant a törvényjavaslat előirányzatainak elemzésére. Az Országgyűlés honlapján is olvasható ÁSZ-véleményben megjegyezték azt is, hogy kockázatot hordoz a bevételek teljesíthetősége, és az egyeztetések rövid határideje hiányossá tette a tervezés alátámasztottságát.

Az idei, a vártnál kedvezőtlenebb makrogazdasági feltételek komoly kockázatot jelentenek a 2013. évi költségvetési célok teljesülésére. Azt is kockázatosnak tartják, hogy a Országvédelmi Alap 2013. évi előirányzata alacsonyabb az ideinél, és külön kamatkockázati tartalékot nem tartalmaz. A bázishoz képest tehát 168 milliárddal csökken a makrogazdasági kockázatok ellensúlyozására alkalmas tartalékok összege az ÁSZ szerint. Domokos László hangsúlyozta: a törvényjavaslatban foglaltak szerint jövőre érvényesül az adósságszabály, mértéke megfelel a Stabilitási törvény előírásainak, miután az államadósság a 2012. végi 78 százalékról a jövő év végére 76,8 százalékra csökken. Elmondta azt is, hogy megítélésük szerint tartható az előirányzott 2,2 százalékos hiánycél, ugyanakkor a központi tartalékok csak a fejezeti tartalékokkal kiegészítve nyújtanak kellő fedezetet a nem tervezett, de szükségképpen teljesítendő kiadásokra.

Az államadósság után fizetendő kamatkiadások kapcsán Domokos László elmondta: azokat a törvényjavaslat a hozamszint mintegy 80 bázispontos csökkenésének feltételezésével állapítja meg. Úgy vélekedett azonban, hogy ha létrejön a megállapodás az Európai Unióval (EU) és a Nemzetközi Valutaalappal (IMF), akkor a hozamszintek csökkenhetnek 2013-ban, a megállapodás tehát egyfajta implicit tartalékot jelent.

Az ÁSZ által ellenőrzött fejezetek 2013. évi költségvetésének tervezett bevételi főösszege 1.191 milliárd forint, kiadási főösszege pedig 3.831 milliárd forint, amelyek 77 százalékát ellenőrizte az ÁSZ. Az ellenőrzött bevételi előirányzatok 49 százaléka, a kiadásoknak pedig 85 százaléka volt megalapozott a testület véleménye szerint - fűzte hozzá Domokos László.

Horváth Margit, az ÁSZ felügyeleti vezetője arról számolt be, hogy a 2013-as költségvetésben előirányzott adóbevételek 58 százalékát megalapozottnak, 12 százalékát részben megalapozottnak tartja az Állami Számvevőszék, az adóbevételek 30 százaléka azonban a szervezet szerint nem alátámasztott és becslésük szerint az előirányzat összegében nem is teljesíthető.

A nem megalapozott bevételek közé sorolta a cégautó adót, az egyszerűsített vállalkozói adót, valamint a hitelintézeti járadékot, míg a fogyasztáshoz kapcsolt adók közül a regisztrációs adót, a pénzügyi tranzakciós illetéket, a lakosság befizetésein belül pedig a személyi jövedelemadót, a jogviszony megszűnéséhez kapcsolódó különadót, továbbá az elektronikus útdíjat.

A fogyasztási adóbevételek 91 százaléka ugyanakkor megalapozott az ÁSZ szerint, míg a gazdálkodó szervezetek költségvetési befizetéseinek csak 30 százalékára mondható el ugyanez - fűzte hozzá a szakértő. Horváth Margit ismertette, az ÁSZ szerint többek között megalapozottak a pénzügyi szervezetek különadójából befolyó tervezett bevételek.

A Nyugdíj- és az Egészségügyi Alap bevételei és kiadásait megalapozottnak értékeli az ÁSZ. A Nyugdíjalapnál kisebb kockázatot hordoz, ha az infláció alakulása a számított értéktől eltér. Az Egészségügyi Alapnál az ÁSZ szerint a gyógyszertámogatás 29 százalékos csökkentése az idei előirányzathoz képest, a megalapozó intézkedések kidolgozatlansága, valamint a gyógyszerfelírási és fogyasztói magatartás változásának kiszámíthatatlansága miatt bizonytalanságot jelent.

A helyi önkormányzatoknál a feladatátrendezés és a forráskivonás kockázatokkal jár az ÁSZ szerint - húzta alá Domokos László, hozzáfűzve, hogy ezek a tényezők még a magasabb tartalékképzéssel együtt is veszélyeztetik az önkormányzati rendszer működőképességét.

Emlékeztetett arra, hogy az önkormányzatok által ellátott feladatok nagy része az államhoz kerül, így az önkormányzatok forrásai 464 milliárd forinttal csökkennek. Az ÁSZ szerint azonban a feladatmegosztást alátámasztó háttérszámítások hiányosak, így nem látható, hogy a feladatellátás és a finanszírozás összhangja biztosított-e - mondta az elnök.

Domokos László kiemelte: kockázatot jelent a jövő évi költségvetésben, hogy az európai uniós források felhasználása elmarad a 2012-es időarányos teljesítéstől. Emlékeztetett arra, hogy a jóváhagyott keretet legkésőbb 2013. végéig le kell kötni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!