Helyi gazdaság

2012.06.08. 13:29

"A Fidesz kezd kétségbeesni"

London/Bécs/Berlin, 2012. június 8., péntek (MTI) - A The Economist szerint "komor olvasmány" a négyéves mandátuma félidejénél tartó magyar kormány bizonyítványa: a munkanélküliség 12 százalékhoz, az infláció 6 százalékhoz közelít, a magyar gazdaság pedig a leggyengébb a térségben.

London/Bécs/Berlin, 2012. június 8., péntek (MTI) - A The Economist szerint "komor olvasmány" a négyéves mandátuma félidejénél tartó magyar kormány bizonyítványa: a munkanélküliség 12 százalékhoz, az infláció 6 százalékhoz közelít, a magyar gazdaság pedig a leggyengébb a térségben. 

A tekintélyes brit gazdasági-politikai folyóirat pénteken megjelent legújabb kiadásának írása szerint Orbán Viktor miniszterelnök 2020-ig egymillió új munkahelyet ígért; ebből talán 50 ezer jött eddig létre, de ezek közül sok a közmunkaprogramok keretében, amelyek a segélyért folyamodókat árokásásra vagy hulladékgyűjtésre kényszerítik juttatásaik elvesztésének terhe mellett.

A Fidesz kezd kétségbeesni. Grandiózus tervekkel áll elő, és amikor ezek működésképtelennek bizonyulnak, új adókat talál ki.

A Fidesz "nyolcévi szocialista tunyaság és korrupció" után zűrzavart örökölt, és ezt még sokkal súlyosabbá tette az euróválság. A kifogások azonban kezdenek kopni. Boros Tamás, a Policy Solutions elemzője szerint a költségvetési tervek "mértéktelenül derűlátó" feltételezésekre alapulnak.

Orbán Viktor a szocialista éra korrupciójának elsöprését ígérte, ám az egyik magyar oligarchacsoportot felváltotta a másik, amely a Fidesszel szövetséges, és egyes szervezetek véleménye szerint mára intézményesült a korrupció.

Mindeközben Horthy Miklós, Hitler egykori szövetségese előtt ma szobrokkal és egy átnevezett térrel tisztelegnek, ősztől három szélsőjobboldali író kerül vissza a tantervbe, a gyűlöletbeszéd és az idegengyűlölet pedig erősödőben van.

Egy minapi felmérés szerint a fiataloknak csaknem a fele kivándorlást tervez. Magyarország rohanvást távolodik a modernitástól, s ez éppen azok exodusát ösztönzi, akikre a leginkább szüksége lenne - fejeződik be a The Economist írása.

 

David M. Wineroither osztrák politológus a pénteki Der Standardban Reinhard Oltnak, a Frankfurter Allgemeine Zeitung német konzervatív napilap tudósítójának a magyar kormányról közölt írásával vitatkozik.

Olt a múlt héten a liberális osztrák lap hasábjain védelmébe vette a magyar kormányt és Wolfgang Schüssel osztrák exkancellár budapesti beszédét a bírálatokkal szemben.

Wineroither, az Innsbrucki Egyetemnek a budapesti Közép-európai Egyetemen (CEU) kutató oktatója vendégkommentárjában megkérdőjelezi, hogy Orbán bírálata baloldali körök "projektje" lenne és úgy véli, még a konzervatívoknak is "égnek kellene álljon a haja" a kormány politikájától.

Négy pontba szedve vitatja azt, amit Olt is a kormány érdemének tud be: a hatalomkoncentráció általi jobb kormányozhatóság, a rendszerváltás állampolgári kívánságára való lezárása, az államháztartás rendbetétele, valamint egy "modern, józan patriotizmus".

Wineroither érvei szerint a "konzervatív forradalom" törvénykezése reformképtelenné és kormányozhatatlanná teszi az országot, mihelyt a Fidesz elveszíti a választást. A költségvetést illetően a kormány elődei radikális takarékossági politikájából él. A "nagyon aktív nemzetiségi politika" csak megosztotta a határon túli magyarságot, a politikai vezetés pedig Európa-politikailag elszigetelődött, Európán kívül keres új partnereket, s Brüsszelt "új Moszkvának" állítja be - áll a cikkben.

 

A Deutsche Welle német közszolgálati műsorszóró társaság A nacionalizmus reneszánsza Magyarországon címmel közölt cikket angol nyelvű hírportálján.

A szerző, Keno Verseck szerint az utóbbi időszakban Magyarországon a nacionalizmus újjászületése figyelhető meg. Ennek a folyamatnak a része Nyirő József tervezett újratemetése. A folyamatot sikerrel mozdította előre a szélsőjobboldal, "most pedig Orbán Viktor miniszterelnök és konzervatív nacionalista pártja, a Fidesz" támogatásával halad tovább.

Hozzátette: Orbán újraértékeli a kapcsolatokat azokkal a szomszédos országokkal, amelyekben jelentős magyar kisebbség él, és ennek során egy "új revizionista politikát követ". Az egyelőre nem valószínű, hogy megkockáztatja a szakítást a határok újratárgyalásának tabujával, de figyelemre méltó, hogy minden eddigi "posztkommunista magyar kormánynál" erősebben hangsúlyozza a régióban élő valamennyi magyar egységét - írta Verseck.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!