Helyi gazdaság

2012.05.10. 11:32

Új adók: kiszámolták, mennyibe fog ez fájni a családoknak

Milyen hatással lesznek a családokra a  szerdán bejelentett adóintézkedések? - elemzők válaszolnak.

Milyen hatással lesznek a családokra a  szerdán bejelentett adóintézkedések? - elemzők válaszolnak.

Feltehetően valamilyen szinten áthárításra kerülnek az új adók - vetíti előre csütörtök reggeli kommentárjában Suppan Gergely, a TakarékBank elemzője a szerdán bejelentett adóintézkedésekkel kapcsolatban. A közgazdász úgy véli, hogy a csomag nagyságrendje megfelel az Európai Bizottság elvárásainak, ezért kikerülhetünk a túlzott deficit eljárás alól - írja a Portfolio.hu.

Noha a kormány szerint a szolgáltatók nem hárítják át az új adókat a lakosságra, feltehetően valamilyen szinten áthárításra kerülnek az adók - fogalmaz kommentárjában Suppan Gergely. Az elemző ugyanakkor azt is hozzáteszi, hogy a háztartásokat feltehetően nem terhelik meg túlságosan az összességében havi 500-700 forintra becsülhető új terhek, azonban a vállalatokra nagyobb teher hárul a lényegesen magasabb telefon, illetve pénzügyi tranzakciós forgalmak miatt.  

Az elemző azt is megjegyzi, hogy az intézkedések növelik a várható inflációt, ezt azonban lényegesen enyhítheti, ha a forint erősödése tartósabbnak ígérkezik. A lakossági terhek növekedsét szintén tompíthatja a forint erősödése a devizahitelek törlesztési terheinek csökkenésén keresztül - teszi hozzá.

Mivel a Széll Kálmán Terv 2.0 a TakarékBank által várt költségvetési elcsúszásnál nagyobb kiigazítást tartalmaz, miközben számos rejtett tartalék is kiépülhet, az intézkedésekkel az elemző szerint a tervezett idei és jövő évi hiánycélok kényelmesen teljesíthetők.

Az intézkedések nagyságrendje feltehetően az Európai Bizottságnak is megfelel - azonban a részletkérdésekben lehetnek nézeteltérések -, így remélhetőleg az ország kikerülhet a túlzott deficit eljárás alól, a kohéziós alapok egy részének felfüggesztését visszavonhatják - vetíti előre Suppan. Amennyiben a Bizottság is elfogadja az intézkedéseket, feltehetően az IMF sem fog további kiigazításokat kívánni, így a tárgyalásokon inkább az egyes intézmények függetlenségének biztosítása és más jogi kérdések merülhetnek fel.

A Raiffeisen Bank elemzői is azt valószínűsítették tegnapi véleményükben, hogy az új adóintézkedések, a kiadás oldali lépésekkel együtt elegendőek lesznek ahhoz, hogy Magyarország ellen megszűnjön a túlzott deficit eljárás.

Forrás: portfolio.hu

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!