Helyi gazdaság

2012.05.31. 11:10

MNB: a háztartások hitelállománya csökkent, betéteik nőttek áprilisban

    Budapest, 2012. május 31., csütörtök (MTI) - Az idén áprilisban a háztartások forintban nettó hitelfelvevők, míg devizában nettó törlesztők voltak a szezonálisan nem igazított adatok szerint, a hónap során összességében csökkent a lakosság hitelállománya - közölte a Magyar Nemzeti Bank csütörtökön a honlapján.

 

 

Budapest, 2012. május 31., csütörtök (MTI) - Az idén áprilisban a háztartások forintban nettó hitelfelvevők, míg devizában nettó törlesztők voltak a szezonálisan nem igazított adatok szerint, a hónap során összességében csökkent a lakosság hitelállománya - közölte a Magyar Nemzeti Bank csütörtökön a honlapján.

 

Április folyamán a háztartások forintbetét állományukat növelték, míg devizabetét állományuk kis mértékben csökkent, mindezek eredőjeként nőtt a háztartások betétállománya.

A háztartások hitelállománya tranzakciókból eredően 26,5 milliárd forinttal csökkent áprilisban, a hónap végén 7.548 milliárd forintot tett ki. A forinthitelek 4,3 milliárd forinttal 3.206 milliárd forintra nőttek, míg a devizahitelek állománya 30,8 milliárd forinttal 4.342 milliárd forintra csökkent.

A lakosság betétállománya a tranzakciókból eredően 5,4 milliárd forinttal nőtt, 7.523 milliárd forintot ért el április végén. A forintbetétek 7,5 milliárd forint nettó betételhelyezéssel 6.545 milliárd forintra nőttek, míg a devizabetétekből 2,0 milliárd forint nettó betétkivonás történt a hónap során, a hó végi állomány 978 milliárd forint volt.

A nem pénzügyi vállalatok forintban nettó hitelvevők, míg devizában nettó hiteltörlesztők voltak, hitelállományuk összességében kis mértékben csökkent. A vállalatok mind forintbetéteik, mind devizabetéteik állományát csökkentették áprilisban.

A nem pénzügyi vállalatok esetében - csak a tranzakciót figyelembe véve - a forinthitelek állománya 33,0 milliárd forinttal nőtt, 3.180 milliárd forint volt a hó végén, míg a devizahitelek állománya 35,0 milliárd forinttal 4.062 milliárd forintra csökkent. A vállalatok által kibocsátott, hitelintézetek tulajdonában lévő kötvények állománya - tranzakciókból eredően – 0,2 milliárd forinttal 114 milliárd forintra nőtt. Mindezek eredőjeként a nem pénzügyi vállalatok hitelállománya áprilisban 1,8 milliárd forinttal csökkent, 7.357 milliárd forint volt a hónap végén.

A nem pénzügyi vállalatok betétállománya – az átértékelődés és az egyéb volumenváltozás hatásától eltekintve – 118,2 milliárd forinttal csökkent 3.970 milliárd forintra. Forintbetéteikből 80,1 milliárd forintot, devizabetéteikből 38,1 milliárd forintot vontak ki áprilisban a vállalatok. A forintbetétek állománya 2.691 milliárd forint, a devizabetéteké 1.279 milliárd forint volt a hónap végén.

A központi kormányzat hitelállománya - tranzakciókból - 101,9 milliárd forinttal 919 milliárd forintra nőtt áprilisban. A kormányzati betétek 73,7 milliárd forinttal 328,5 milliárd forintra emelkedtek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!