Helyi gazdaság

2012.05.02. 11:22

Csökkent a BMI áprilisban

  Budapest, 2012. május 2., szerda (MTI) - A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított áprilisi értéke 46,9 pont volt, ami 10,8 százalékponttal esett a márciusi 57,7 pontról - közölte a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) szerdán.

 

Budapest, 2012. május 2., szerda (MTI) - A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított áprilisi értéke 46,9 pont volt, ami 10,8 százalékponttal esett a márciusi 57,7 pontról - közölte a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) szerdán.

A mostani érték 2009 augusztusa óta a legalacsonyabb, és alatta marad a változatlanságot jelző 50,0 pontnak.

A felmérésben vizsgált részindexek egy kivétellel csökkentek márciushoz képest, a foglalkoztatottság három hónapon - októberben, novemberben és decemberben - át tartó csökkenése abbamaradt, és négy hónapja ismét növekedésre utal.

A termelési mennyiség indexe csökkent a márciusi értékéhez képest, és két hónap bővülés után a termelt mennyiség visszaesését jelzi. A mostani érték alacsonynak számít, az elmúlt 15 évben csak egyszer volt kisebb az index értéke áprilisban.

Az új rendelések indexe erősen lecsökkent, és a második legalacsonyabb áprilisi érték 1995 óta.

Az új rendelések állománya harmadszor csökkent az idei évben, és ötödszörre az elmúlt hét hónapban.

Az áprilisi szállítási átfutási idő ideje hosszabb lett márciushoz képest, és az ütem enyhén gyorsult. A korábbi áprilisi értékeket nézve az idei a második legalacsonyabb érték 1995 óta. Az index értéke immár huszonkilencedik hónapja van 50,0 pont alatt, ami példa nélküli - írja a MLBKT.

A vásárolt készletek is csökkentek a február és március között tapasztalt növekedést követően, negyedszer az elmúlt fél évben. Az idei áprilisi érték az elmúlt tizennégy év értékei alapján átlag alatti, és a második legalacsonyabb.

A foglalkoztatottság a feldolgozóiparban 2011 októberben csökkent, ami novemberben és decemberben is folytatódott. Januárban azonban a foglalkoztatottsági index értéke emelkedett, és 50,0 pont fölé került, ami azóta is megmaradt, bár az ütem némileg mérséklődött.

A beszerzési mennyiség indexe szintén visszaesett márciusi értékéhez képest, és egyúttal a mennyiség enyhe csökkenését jelzi.

A beszerzési árak esetében a növekedés üteme erősödött, és ezzel együtt a beszerzési árak már harmincötödik hónapja növekednek. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva csak a kilencedik leggyorsabb áprilisi ütem.

A késztermékkészletek szintje áprilisban alacsonyabb lett. A korábbi áprilisi értékeket nézve az idei a negyedik legalacsonyabb 1995 óta.

Az importindex értéke csökkent márciushoz képest, de harmadszor jelzi az import mennyiségének növekedését.

Az exportindex értéke erősen csökkent az előző hónaphoz képest, és huszonnyolc hónap után először került 50,0 pont alá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!