Helyi gazdaság

2012.05.07. 08:55

BÉT - Csökkenés várható a részvénypiacon

Budapest, 2012. május 7., hétfő (MTI) - Csökkenést várnak hétfőn a Budapesti Értéktőzsdén az MTI-nek nyilatkozó piaci szakértők.

Budapest, 2012. május 7., hétfő (MTI) - Csökkenést várnak hétfőn a Budapesti Értéktőzsdén az MTI-nek nyilatkozó piaci szakértők. Balásy Zsolt, az MKB Bank elemzője szerint "tragikusan sikerült a hétvége a részvénypiacok számára." A péntek délutáni amerikai munkaerő-piaci adat már beindította az eladásokat, de a hétvégi francia és még inkább a görög választási eredmények alaposan ráijesztettek mindenkire - fejtette ki, hozzátéve, hogy a frankfurti tőzsde DAX mutatója 2,5 százalékos mínuszban "készül nyitni". Hozzáfűzte továbbá, hogy az eurózóna válságával való küzdelem eddigi módja, a megszorítások alkalmazása szemmel láthatóan egyre kisebb politikai támogatottságot élvez, s ez alaposan megnöveli a bizonytalanságot.

Az elemző úgy véli, mindez a forintra és a BÉT-re is rányomja a bélyegét, bár ezúttal inkább a felülteljesítők közt lehet a magyar piac.

Rácz Balázs, az Erste Befektetési Zrt. elemzője szintén a negatív nemzetközi piaci hangulatra hivatkozva esést vár a magyar börzén.

A hétvégi görög választással kapcsolatos hír elbizonytalanította a befektetőket, emiatt az euró jelentősen gyengült a dollárral szemben, és az ázsiai piacok is komoly veszteségeket szenvedtek el - mondta az elemző, aki szerint az egész európai piac negatív nyomás alá kerülhet, és ez érződik majd a magyar tőzsdén is. Megjegyezte, hogy a tengerentúlon hétfőn nem jelennek meg olyan fontos mutatók, amelyek esetleg kedvezőbb irányba fordíthatnák a piacokat.

A Görögországban vasárnap tartott parlamenti választásokon vereséget szenvedtek a kormányzó pártok, miután a választók megelégelték a nemzetközi hitelezők nyomására két éve megkezdett és azóta is folyamatos nadrágszíjmeghúzó politikát.

A BUX 30,80 pontos, 0,17 százalékos csökkenéssel, 17.840,66 ponton zárt pénteken. A részvénypiac forgalma 10,1 milliárd forint volt, a vezető részvények vegyesen mozogtak az előző napi záráshoz képest.

A Mol 550 forinttal, 3,12 százalékkal 17.100 forintra csökkent, 1,5 milliárd forintos forgalomban. Az OTP részvények ára 77 forinttal, 2,09 százalékkal 3.755 forintra erősödött, forgalmuk 6,3 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama 47 forinttal, 8,75 százalékkal 490 forintra esett, forgalma 1,5 milliárd forint volt. A Richter papírok árfolyama 425 forinttal, 1,16 százalékkal 37.200 forintra nőtt, a részvények forgalma 633,5 millió forintot ért el. A másik gyógyszeripari részvény, az Egis 173,9 millió forintos forgalom mellett 145 forinttal, 0,98 százalékkal 14.700 forintra gyengült.

- MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!