Helyi gazdaság

2012.02.14. 12:45

MSZP: nem működik a bérkompenzáció

Budapest, 2012. február 14., kedd (MTI) - Az MSZP szerint nem működik bérkompenzáció: a vállalkozások többsége nincs olyan helyzetben, hogy emelje fizetéseket.

Budapest, 2012. február 14., kedd (MTI) - Az MSZP szerint nem működik bérkompenzáció: a vállalkozások többsége nincs olyan helyzetben, hogy emelje fizetéseket.

 

Tukacs István országgyűlési képviselő kedden sajtótájékoztatón azt mondta: azok az ösztönzők, amelyeket a kormány kijelölt - az elvárt béremelést nem teljesítő cégek nem indulhatnak közbeszerzésen és nem kaphatnak állami támogatást -, nem érik el céljukat, a nehézségekkel, a túlélésért küzdő kis és közepes válallkozásoknak ettől nem lesz pénzük a béremelésre, ráadásul ezek nem is igen vesznek részt közbeszerzéseken.

Az MSZP-s politikus hangsúlyozta, hogy az adójóváírás megszüntetése miatt az adórendszer az alacsony keresetűeket sújtja, a közepes keresetűeket pedig nem támogatja, mindössze a társadalom tíz százalékának hoz bevételnövekedést.

Az MTI kérdésére a kétlépcsős bérkompenzáció új szabályaival kapcsolatban (így például hogy ha havi bruttó 216 ezer forintig terjedően öt százalék felett emelnek a munkaadók, a többletterhet az állam teljes mértékben megtéríti), Tukacs István elmondta: a kompenzáció rendszerét tartják elhibázottnak, és arra semmi szükség nem lenne, ha a kormány nem szünteti meg az alacsony keresetűek kedvezményeit. Az MSZP ezért hétpontos gazdaságélénkítő javaslatában ezek, a progresszív személyijövedelemadó-rendszer visszaállítását szorgalmazza.

Arra is kitért, hogy a januári inflációs adatok - vagyis hogy a fogyasztói árak 5,5 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbihoz képest - azoknak az elemzői várakozásoknak a teljesülését jelzik, amelyek szerint a kormány által várt 4,2 százalék helyett legalább 5 százalék lesz az idei infláció, ami további veszteséget jelent az embereknek.

Tukacs István bírálta az egykulcsos adórendszert azért is, mert nem élénkíti a gazdaságot, és megjegyezte: ez lehet az oka annak, ha a Nemzetközi Valutaalap (IMF) csakugyan a Magyarországgal folytatott hiteltárgyalások részévé teszi az egykulcsos adót.

Kérdésre válaszolva azzal kapcsolatban, hogy Orbán Viktor múlt heti évértékelő beszédében elismerte, ma sok szerényebb keresetű ember okkal érzi úgy, hogy "nem könnyíti meg helyzetét az adórendszer", de a jövő év elejétől "az ő zsebükben is több marad majd", a szocialista politikus azt mondta: a következő évtől várható változások közül csak a szuperbruttó kivezetése ismert, amivel azonban nem az alacsony keresetűek, hanem a jómódúak járnak jól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!