Helyi gazdaság

2012.02.03. 12:58

Hogy jutott a MALÉV idáig?

Budapest. Az elemző szerint működnek a piaci kiegyenlítő mechanizmusok: ha nem egy új magyar légitársaság, akkor egy másik cég veszi át a MALÉV helyét. De hogy jutott a MALÉV idáig?

Budapest. Az elemző szerint működnek a piaci kiegyenlítő mechanizmusok: ha nem egy új magyar légitársaság, akkor egy másik cég veszi át a MALÉV helyét. De hogy jutott a MALÉV idáig?  

A MALÉV az elmúlt évtizedben egyszer sem tudott nyereséges évet zárni, aminek következtében a vállalat folyamatosan növelte hiteleit. Mindezek egyre nagyobb terhet jelentettek számára, arról nem beszélve, hogy eközben a működési költségek is magasak voltak. Ráadásul a járatok alacsony kihasználtsággal működtek, amit csak tovább súlyosbított a diszkont légitársaságok megjelenése, illetve az egyre emelkedő üzemanyagárak. Eközben a MALÉV az évek során, hogy pótolja bevételeit, fokozatosan megszabadult azoktól a vagyonelemektől, amelyek nem kötődtek szorosan a légközlekedéshez. Ezek a folyamatosan egymásra rakódó terhek végül elvezettek oda, hogy a légitársaság kénytelen volt leállítani tevékenységét.

A Fidesz az MSZP újabb szekrényből kihulló csontvázának nevezi a MALÉV ügyét.

Mi ennek az oka?

A légitársaság problémái kétségkívül nem az Orbán-kormány idején kezdődtek, azonban a jelenlegi kabinet sem tett semmit, hogy a hosszú évek óta veszteségesen működő céget reorganizálja. A Gyurcsány-, illetve a Bajnai-kormány idején voltak kísérletek a MALÉV „megmentésére”, azonban mind a légitársaság privatizációja, mind pedig újraállamosítása végül kudarcnak bizonyult. A kormányok pedig csak annyit csináltak, hogy a folyamatosan jelen lévő veszteségeket állami támogatás formájában igyekeztek kompenzálni, de világos és következetes irányvonal hiányában (az állandóan cserélődő menedzsment miatt) lehetetlen volt a légitársaságot konszolidálni. Az előző kormányok tehát akárcsak a jelenlegi, összességében nem tettek mást, mint fenntartották az aktuális helyzetet.

Hogyan befolyásolja a MALÉV leállása hazánk nemzetközi megítélését?

Magyarország nemzetközi megítélése szempontjából nem sokat számít a MALÉV leállása. Nem a légitársaság megléte dönti ugyanis el az ország külföldi megítélését, sokkal inkább a kormány gazdasági tevékenysége a mérvadó. Természetesen rövidtávon okozhat presztízsveszteséget és kellemetlenségeket a cég csődje és az, hogy a járatok kiesésével ideiglenesen a nemzetközi légi forgalomban is csökken az ország szerepe, azonban hosszabb távon működnek a piaci kiegyenlítő mechanizmusok. Ha nem egy új magyar légitársaság, akkor egy másik cég veszi át a MALÉV helyét.

 Milyen lépések várhatók ezután?

Az első lépések egyértelműen a veszteségek minimalizálása és az utasok biztonságos hazaszállítása irányába történtek, illetve történnek jelenleg is. Egy csődeljárásnak megvannak a maga szabályai, így elsősorban a hitelezők valamekkora mértékű kártalanítására is sor kerülhet. Kérdéses azonban, hogy a jövőben létrejöhet-e újabb nemzeti légitársaság. A kormány eddigi nyilatkozatai alapján arra lehet számítani, hogy igen, ráadásul a MALÉV javuló részmutatói (például fokozódó kihasználtság) azt mutatták, hogy lehetséges akár a veszteségek nélküli működés is, alacsonyabb költségekkel. Egy új, tiszta lappal, nehéz örökség nélkül induló nemzeti légitársaság erre tehet kísérletet.

Kérdéseinkre válaszolt: Gyömöre Máté, a Magyar Progresszív Intézet elemzője.

 


Budapest, 2012. február 3., péntek (MTI) - Limburger Lóránt, a Malév vezérigazgatója tájékoztató levelet írt munkatársainak a légitársaság leállásáról pénteken reggel hatkor - számolt be az atv.hu. tovább »


Budapest, 2012. február 3., péntek (MTI) - A Fidesz szerint Gyurcsány Ferencék tették tönkre a Malévet. tovább »


Budapest, 2012. február 3., péntek (MTI) - A Volánbusz Zrt. fél áron kínál nemzetközi menetjegyeket azon utasoknak, akik Malév jeggyel rendelkeznek, de a légitársaság járatainak leállítása miatt már nem tudnak elutazni - közölte a társaság pénteken az MTI-vel. tovább »


Budapest, 2012. február 3., péntek (MTI) - A Travel Service május elsejétől Smartwings márkanéven menetrendszerinti járatokat indít Budapestről - közölte Farkas Attila, a Travel Service charter légitársaság ügyvezető igazgatója pénteken az MTI-vel. tovább »


London, 2012. február 3., péntek (MTI) - Fontolgatja nagyobb repülőgépek közlekedtetését Budapestre a British Airways (BA) a Malév leállása nyomán - közölte pénteken Londonban az MTI-vel a legnagyobb brit légitársaság médiakapcsolati igazgatója. tovább »


Budapest, 2012. február 3., péntek (MTI) - A Malév elektronikus levélben is gyorsan válaszol az ügyfeleknek, mert a túlterheltség miatt az ügyfélszolgálatok nehezen érhetők el telefon - közölte a Malév kommunikációs vezetése az MTI kérdésére pénteken. tovább »


Budapest, 2012. február 3., péntek (MTI) - A Wizz Air 66 százalékkal bővíti kapacitásait Budapestről, az utasok száma 50 százalékkal bővül, a jelenlegi 3 helyett 5 repülőgéppel közlekednek, a tavalyi 1,4 millió után 2 milliós magyarországi utasszámmal számolnak és új célállomásokra indulnak, az első Bukarest lesz - jelentette be Váradi József, a Wizz Air vezérigazgatója pénteken sajtótájékoztatón. tovább »


Kokes János, az MTI tudósítója jelenti: Pozsony, 2012. február 3., péntek (MTI) - Több ezer szlovákiai turistát érint a Malév pénteki leállása. tovább »


Budapest, 2012. február 3., péntek (MTI) - A Malév vezetősége, bár felkészült a cég esetleges leállására, mégis hirtelen vészhelyzetnek nevezte, hogy a tel-avivi reptéren már nem szolgálták ki a Malév-gépet, így a rendkívüli igazgatósági ülésen az azonnali leállás mellett döntöttek. Csoportos létszámleépítés lesz a cégnél, a leányvállalatok azonban tovább üzemelnek. tovább »


Budapest, 2012. február 3., péntek (MTI) - Több légitársaság is jelezte pénteken, hogy a Malév leállása miatt a reptereken rekedt utasok igénybe vehetik szolgáltatásaikat, különböző kedvezményekkel, illetve szükség esetén nagyobb gépeket indítanak. tovább »


Budapest, 2012. február 3., péntek (MTI) - A Malév gépeinek leállása járattörlésnek tekintendő, és ez esetben az Európai Unió (az Európai Parlament és a Tanács) rendelete szabályozza a légi utasjogokra - közölte Fülöp Zsuzsanna a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) szóvivője pénteken az MTI érdeklődésére. tovább »


Berlin, 2012. február 3., péntek (MTI) - Nem érte váratlanul a Malév leállása a Budapest Airport Zrt. (BA) fő tulajdonosát, a Hochtief német társaságot, amely készült is ennek bekövetkeztére - közölte a cég pénteken az MTI-vel. tovább »


Budapest, 2012. február 3., péntek (MTI) - Nagy próba előtt áll az ország a rendkívüli hideg idő miatt a miniszterelnök szerint. Orbán Viktor pénteken az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában ezzel összefüggésben arról tájékoztatott, hogy nincsenek veszélyben a magyarországi földgázszállítások. tovább »


Budapest, 2012. február 3., péntek (MTI) - A Malév pilótái el tudnak helyezkedni indiai, koreai és arab légitársaságoknál, van irántuk kereslet - mondta el az MTI kérdésére Kiss Kálmán, a pilóták szakszervezetének, a HUNALPA-nak az alelnöke pénteken. tovább »


Budapest, 2012. február 3., péntek (MTI) - A Malév péntek hajnali leállása miatt a férfi kardozók nem tudtak péntek reggel elutazni a plovdivi egyéni Grand Prix versenyre, és várhatón csak szombat hajnalra tudnak a helyszínre érni. A többi érintett magyar sportoló - kézilabdások, cselgáncsosok, asztaliteniszezők - számára egyelőre kisebb gondot jelent a leállás, ám a Kínában járt női ökölvívó-válogatott csak egynapos késéssel érkezhet majd haza Párizsból. tovább »



Budapest, 2012. február 3., péntek (MTI) - A Közép-Magyarországi Fogyasztóvédelmi Egyesület (KÖFE) vállalja, hogy a Malév hozzá forduló utasai jogainak érvényesítése érdekében fellép - közölte a szervezet. tovább »


Budapest, 2012. február 3., péntek (MTI) - Nyugodtan és türelmesen viselik az utasok, hogy péntek reggel hat órakor leállt a Malév, és nem indultak el a járatok. Az emberek átfoglalásokkal próbálják elérni úti céljukat, de sokan visszautaznak a városba - tapasztalta az MTI tudósítója a Liszt Ferenc Repülőtéren a reggeli órákban. tovább »


Budapest, 2012. február 3., péntek (MTI) - A Malév rendkívüli vagyonfelügyelője hamarosan bejelenti a csoportos létszámleépítést, csak az operatív működéshez szükséges létszámot tartják meg, a többieket elbocsátják, a létszám azonban ma még nem ismert - ismertette a rendkívüli vagyonfelügyelő. tovább »


Budapest, 2012. február 3., péntek (MTI) - Akik pénteken, vagy a következő három napban utaztak volna, forduljanak az ügyfélszolgálathoz - javasolta Berényi János, a Malév igazgatóságának elnöke. Azok, akik a következő hónapokra vásároltak jegyet, pedig a Malévhez nyújthatják be igényeiket, ennek sorsa később dőlhet el. tovább »


Budapest 2012. február 3., péntek (MTI) - A Malév felvette a kapcsolatot más légitársaságokkal a pénteki mintegy 7.7000 utas elszállítása érdekében. tovább »


Budapest, 2012. február 3., péntek (MTI) - A Budapest Airport péntek reggel öt órakor kapott tájékoztatást a Malévtől, hogy nem indulnak a légitársaság járatai - közölte Hardy Mihály szóvivő az MTI-vel. tovább »


Budapest, 2012. február 3., péntek (MTI) - Nyugodtan várakoznak az utasok a Liszt Ferenc Repülőtéren - tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója péntek reggel. tovább »


Budapest, 2012. február 3., péntek (MTI) - A miniszterelnök szerint nem lehetetlen a Malév újraindulása. tovább »


A Malév igazgatósága a kár minimalizálása érdekében elrendelte a magyar nemzeti légitársaság üzemszerű működésének beszüntetését. A döntés értelmében február 3-án 06:00 órától, 66 évnyi csaknem folyamatos működés után, nem szálltak fel Malév repülőgépek” – fogalmaz a közlemény. Részletek!


07.09: A repülőgépére váró utas elmondta: hét óráig azt a tájékoztatást kapták a várakozó emberek, hogy késnek a légitársaság járatai.

Az utasokkal közölték, hogy két pultnál kaphatnak további információt. A 2B terminál nagyjából tele van, ilyenkor sok járat indulna, az utasok nyugodtak. A Bud.hu oldal szerint ma 64 Malév-járat indulna.

- MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!