Helyi gazdaság

2012.01.17. 15:58

Munkaadók szerint sok cégnek segíthet a bérkompenzációs pályázat

Budapest, 2012. január 17., kedd (MTI) - Sok cégnek jelenthet segítséget az elvárt béremelés teljesítéséhez a kedden bejelentett bérkompenzációs pályázat - vélekedik a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) és az ÁFEOSZ-COOP vezetője; a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége pedig azt kéri, az ágazati párbeszéd bizottságokban haladéktalanul kezdődjenek tárgyalások a kompenzáció és az elvárt béremelés végrehajtásáról.

Budapest, 2012. január 17., kedd (MTI) - Sok cégnek jelenthet segítséget az elvárt béremelés teljesítéséhez a kedden bejelentett bérkompenzációs pályázat - vélekedik a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) és az ÁFEOSZ-COOP vezetője; a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége pedig azt kéri, az ágazati párbeszéd bizottságokban haladéktalanul kezdődjenek tárgyalások a kompenzáció és az elvárt béremelés végrehajtásáról.

 

Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára kedden jelentette be, hogy vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak márciustól azok a cégek, amelyeknek gondot okot az öt százalékos béremelés végrehajtása 2012-ben. A 21 milliárd forintos keretből várhatóan 450-700 ezer munkavállaló béremeléséhez járulnak hozzá a költségvetésből. A pályázónak vállalnia kell, hogy a bérek nettó értékének megőrzéséhez szükséges béremelést minden munkavállalójánál végrehajtja, valamint azt, hogy 2012-ben legalább megtartja - vagyis nem csökkenti - dolgozóinak létszámát.

Az államtitkár ismertette, hogy az 5 százalékos emelésből 2, illetve 3 százalékos támogatást terveznek, a pályázatok megjelenése február végén, március elején várható.

Zs. Szőke Zoltán, az Általános Fogyasztási Szövetkezetek és Kereskedelmi Társaságok Országos Szövetségének (ÁFEOSZ)-COOP elnöke az MTI-nek elmondta: a pályázat sok cégnek jelenthet segítséget az elvárt béremelés teljesítésében, de hogy pontosan mennyinek, az majd a konkrét feltételektől függ. Hozzáfűzte, hogy az ÁFEOSZ, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségével (VOSZ), és az MGYOSZ-szal együtt folyamatosan egyeztet a kormánnyal a pályázati feltételekről.

Utóbbi kapcsán kifejtette, hogy azokat a cégeket preferálnák, ahol magas az élőmunkaigény, illetve sok a minimálbéren, illetve garantált bérminimumon (szakmunkás minimálbéren) foglalkoztatott munkavállaló, emellett várhatóan egy cégen belüli bérszínvonal-mértéket határoznának meg, amely alatt pályázhatnának bérkompenzációs támogatásra.

Zs. Szőke Zoltán szerint ennek a meghatározásánál kiindulópont lehet, hogy körülbelül 180.000 forintos bér felett az 5 százalékos emelés már biztosítja a nettó kereset megtartását, a bruttó 216.806 forint felett keresőknél pedig már nincs szükség kompenzációra.

Az ÁFEOSZ-COOP elnöke azt is elmondta, hogy az adminisztrációs terhek csökkentése érdekében a tervek szerint nem havi, hanem egy féléves és egy év végi elszámolás lesz a nyerteseknek.

A versenyszféra várhatóan hamarosan megalakuló új, konzultációs testületéről elmondta, hogy annak működési szabályzata most készül, ennek véglegesítéséről a tervek szerint jövő héten egyeztetnek. Zs.Szőke Zoltán elmondta, hogy az új fórum legalább negyedévente ülésezik majd az NGM, valamint a tavaly decemberi egyeztetéseken részt vevő három-három munkaadói és munkavállalói érdekképviselet részvételével, fél évente pedig Orbán Viktor miniszterelnök is részt vesz majd a tárgyalásokon.

Rolek Ferenc, az MGYOSZ alelnöke szerint a munkaadók jelentős részének megoldást fog jelenteni a kedden bejelentett bérkompenzációs pályázati konstrukció. Kifejtette: azokat a cégeket kell hogy megcélozza a kiírás, ahol a cégen belül jelentős számban és arányban vannak alacsony bérű dolgozók, illetve ahol az összköltségen belül a bérköltségnek jelentős az aránya, tehát a béremelés nemcsak a bérköltségre, hanem az összes költségre is jelentős hatást gyakorol. A gazdálkodási problémákkal küzdő cégeknek különösen fontos a bérkompenzációs pályázat - fűzte hozzá.

Az alelnök szerint a bérkompenzációra szánt körülbelül 100 milliárd forint, kiegészülve a 21 milliárd forintos kerettel, amelyre azok a cégek pályázhatnak, amelyeknek az 5 százalékos béremelés végrehajtása is problémát okoz "2012-ben a problémák jelentős részét kezelik". A cégek érdekeltek abban, hogy a bérkompenzációnak megfeleljenek, hiszen egyébként nem indulhatnak közbeszerzésen, és nem kaphatnak állami támogatást, emellett a munkavállalók motivációja szempontjából is fontos tényező a béremelés - emelte ki Rolek Ferenc. A pályázati segítséggel az MGYOSZ reményei szerint a cégek nagy része teljesíteni tudja az elvárt béremelést.

A versenyszféra állandó konzultációs fórumáról elmondta: remélik, hogy januárban véglegesül az alapszabály, és január végén elindul a munka, mert nagyon fontos lenne, hogy aktívan dolgozzon ez a konzultációs fórum, sok megbeszélnivaló téma van.

A Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) elnöksége kedden kiadott állásfoglalásában kezdeményezte, hogy az ágazati párbeszéd bizottságokban haladéktalanul kezdődjenek tárgyalások a kompenzáció és az elvárt béremelés végrehajtásáról. Az MSZOSZ szerint a kormány "elhibázott gazdaság- és adópolitikája eredményeként minden korábbinál nehezebb helyzetben kell az ágazati és vállalati tárgyalásokat folytatni a szakszervezeteknek" Kifejtik, hogy az adójóváírás megszüntetése és az egészségbiztosítási járulék egy százalékpontos emelése miatt nagymértékű nettó keresetcsökkenés következhet be a munkavállalók jelentős részénél.

Az MSZOSZ elnöksége szerint a bérkompenzációnak teljesnek kell lennie, ami azt jelenti, hogy egyetlen érintett munkavállaló nettó keresete sem csökkenhet. Ezért elvárja a kormánytól, valamint a munkáltatóktól, hogy minden esetben ahol erre szükség van, biztosítsák a kellő forrásokat, a bruttó bérek elvárt emeléséhez. Elutasítanak minden olyan törekvést, amely létszámcsökkentéssel, külső munkaerő alkalmazásával, a fekete és szürke foglalkoztatás eszközeivel képzeli el a probléma kezelését - olvasható az állásfoglalásban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!