Helyi gazdaság

2012.01.30. 12:39

Londoni elemzők: "közel a tetőzéshez az MNB-kamat"

Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti: London, 2012. január 30., hétfő (MTI) - A magyar jegybanki kamatpálya további íve változatlanul erősen függ az EU/IMF-tárgyalások alakulásától, de a megállapodás akár az első negyedév végére megszülethet, és az MNB alapkamata most már valószínűleg közel jár a tetőzéshez - vélekedtek új helyzetértékeléseikben londoni felzárkózó piaci elemzők.

Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti: London, 2012. január 30., hétfő (MTI) - A magyar jegybanki kamatpálya további íve változatlanul erősen függ az EU/IMF-tárgyalások alakulásától, de a megállapodás akár az első negyedév végére megszülethet, és az MNB alapkamata most már valószínűleg közel jár a tetőzéshez - vélekedtek új helyzetértékeléseikben londoni felzárkózó piaci elemzők.

 

A JP Morgan bankcsoport az elmúlt hét felzárkózó térségi pénzügyi fejleményeiről befektetőknek Londonban összeállított áttekintésében visszautal az MNB kamatdöntésére, amellyel a jegybank monetáris tanácsa az emelést valószínűsítő piaci és elemzői várakozásokkal ellentétben 7,0 százalékon tartotta az alapkamatot.

A JP Morgan londoni közgazdászai Simor András jegybankelnök azon kijelentéséből, hogy "szoros volt" a szavazási eredmény, arra következtettek, hogy a monetáris tanács 4:3 arányban voksolhatott a kamattartásra. A ház szerint a rövid távú kamatkilátásokat továbbra is erőteljesen az EU/IMF-tárgyalásokon elért haladás és a globális kockázatvállalási készség határozza meg, de a cég londoni elemzőinek véleménye szerint ha az euró forintárfolyama tartósan 300 forint alatt marad, akkor az MNB valószínűleg "nem fogja kényszerítve érezni magát" arra, hogy a mostani szintről tovább emelje alapkamatát.

A JP Morgan londoni felzárkózó piaci elemzőinek vélekedése szerint ugyanakkor "újabb bizonytalanságok" merültek fel azzal kapcsolatban, hogy a magyar kormányfő hajlandó lesz-e elfogadni az EU/IMF-programhoz kötődő teljes feltétellistát, és emiatt változatlanul lehetséges egy fél százalékpontos kamatemelés a következő hónapokban. A ház a függő kérdések közül kiemelte a bírák nyugdíjkorhatárának módosítását, az MNB-elnök javadalmazását és azt, hogy a jegybank vezetőjének esküt kell-e tennie az új alaptörvényre.

A cég előrejelzése szerint azonban - feltételezve, hogy a második negyedévben megszületik egy készenléti jellegű megállapodás - az MNB a második negyedév végén vagy a harmadik negyedév elején hozzákezdhet a kamatemelések visszafordításához

A JP Morgan londoni elemzői szerint ebben az esetben a magyar jegybanki alapkamat 2012 végére 6,00 százalékig süllyedhet vissza.

Egy másik nagy pénzügyi szolgáltató csoport, a Morgan Stanley londoni elemzői a befektetőknek összeállított visszatekintő helyzetértékelésükben közölték: szerintük a kamatdöntés utáni közleményből és Simor András MNB-elnök kommentárjából is arra lehet következtetni, hogy a kamatváltoztatás előtt álló akadályok "mindkét irányban magasak", így elvileg a központi előrejelzési forgatókönyvnek hosszabb ideig változatlan alapkamatot kellene valószínűsítenie.

Ennek a prognózisnak "van azonban egy jelentős komplikációja,", mégpedig az, hogy Simor András "szoros" szavazati arányról tett említést, márpedig "a szoros döntés a mi véleményünk szerint 4:3 arányú megoszlást jelent" - áll a Morgan Stanley londoni elemzőinek értékelésében.

A ház szakértőinek következtetése szerint ha ezen az arányon belül Simor Andrást "leszavazták", akkor a monetáris tanács jó eséllyel "kevésbé lesz konzervatív" egy esetleges kamatcsökkentési döntéssel, mint ahogy arra az MNB-elnök a kamatdöntő ülés után utalt.

A Morgan Stanley elemzői szerint a magyarországi inflációs összkép önmagában nem indokol "héja" alapállást az MNB részéről, ám jelenleg a kockázati tényező a pénzügypolitika fontos meghatározója.

A cég londoni közgazdászai azt jósolták, hogy a hivatalos IMF-tárgyalások "néhány héten belül" megkezdődhetnek, és "jó esélyei" vannak a megállapodásnak akár már az első negyedév végére vagy a második negyedév elejére.

Ezzel kapcsolatban azonban vannak borúlátóbb előrejelzések is a City elemzői közösségében.

Az egyik legnagyobb londoni befektetési bankcsoport, a Barclays Capital felzárkózó piaci elemzőinek legutóbbi előrejelzése szerint például június tűnik "ésszerűen" feltételezhető célhónapnak az új IMF/EU-megállapodás életbe lépésére, figyelembe véve a kért törvénymódosítások végrehajtásához és az ezek kiértékeléséhez szükséges időt.

A Morgan Stanley londoni elemzői ugyanakkor közölték, hogy jelenlegi előrejelzésük szerint az MNB-alapkamat 7,50 százalékra emelkedik az idei első negyedév végéig - sőt a ház arra is lát esélyt, hogy a kamatszint a jelenlegi 7,0 százalékon tetőzik -, az év későbbi szakaszában pedig már csökkenésnek indul, mivel az EU/IMF-védőcsomag a cég szerint szélesíteni fogja az MNB mozgásterét.

A Morgan Stanley szakértői azzal számolnak, hogy 2012 végére 6,25 százalékig süllyed vissza a magyar jegybanki alapkamat.

A ház londoni elemzői közölték, hogy ezen a héten Budapesten tesznek tájékozódó látogatást, és ezután újabb részletes kamatelőrejelzést adnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!