Helyi gazdaság

2011.12.23. 14:45

Hitelminősítés - magyar bankokat minősített le az S&P

London, 2011. december 23., péntek (MTI) - Magyar bankok osztályzatait és kilátását rontotta pénteken a Standard & Poor s, annak nyomán, hogy a héten visszaminősítette a magyar szuverén adósbesorolásokat is.

London, 2011. december 23., péntek (MTI) - Magyar bankok osztályzatait és kilátását rontotta pénteken a Standard & Poor s, annak nyomán, hogy a héten visszaminősítette a magyar szuverén adósbesorolásokat is.

A nemzetközi hitelminősítő pénteken Londonban közölte, hogy az osztályzatrontások az OTP Bank, az OTP Jelzálogbank és a K&H Bank besorolásait érintik. A cég emellett negatívra módosította a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. osztályzatának kilátását, megerősítve egyben a pénzintézet besorolását.

A Standard & Poor s a pénteki banki átsorolások előzményeként, szerda este Londonban bejelentette, hogy az addigi "BBB mínusz/A-3"-ról egy fokozattal "BB plusz/B"-re - vagyis immár befektetésre nem ajánlott szintre - módosította a hosszú és rövid futamidejű, devizában és forintban fennálló magyar államadósság besorolását. A magyar államadós-osztályzatokat az S&P levette a negatív felülvizsgálati listáról, a besorolásra ugyanakkor további leminősítés távlati lehetőségére utaló negatív kilátást léptetett érvénybe.

Az S&P a bankok átminősítését ismertető pénteki bejelentésében közölte: az OTP Bank és az OTP Jelzálogbank hosszú és rövid távú osztályzatait "BB plusz/B"-re rontotta az eddigi "BBB mínusz/A-3"-ról, és szintén levette e besorolásokat a negatív felülvizsgálati listáról. A cég negatív kilátást adott az OTP-bankok új minősítéseire.

A K&H bank esetében a Standard & Poor s a hosszú futamú osztályzatot "BBpi"-re rontotta "BBB mínusz pi"-ről.

A "pi" (public information) besorolás az Stanadard & Poor s néhány éve meghonosított terméke, amely a befektetői keresletre válaszul az általános minősítői eljárásnál gyorsabban, az osztályozott cégről szabadon hozzáférhető adatok alapján készül. A hitelminősítő ezeknek az osztályzatoknak a kialakításába nem feltétlenül vonja be az érintett vállalatok vezetését.

Az S&P pénteken megerősítette a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. "BB/B" hosszú és rövid távú osztályzatait, a kilátást ugyanakkor negatívra módosította.

A hitelminősítő a banki osztályzatmódosításokhoz fűzött elemzésében közölte, hogy a magyar bankok esetében végrehajtott besorolási változtatások előzménye Magyarország mint szuverén adós december 20-ai leminősítése.

A Standard & Poor s a pénteki elemzésben újból felidézte a magyar államadósság-leminősítéshez fűzött indoklásának azt a részét, hogy megítélése szerint folytatódik a magyar gazdaságpolitika kiszámíthatóságának gyengülése, részben olyan hivatalos intézkedések miatt, amelyekről a hitelminősítő úgy gondolja, hogy kérdéseket vetnek fel a felügyeleti szervek függetlenségével kapcsolatban, és bonyolultabbá teszik a működési környezetet egyes befektetők számára. Az S&P szerint valószínű, hogy ennek negatív kihatásai lesznek a beruházásokra és a költségvetési tervezésre, ami megterhelheti a magyar gazdaság növekedési kilátásait.

Mindemellett a hitelminősítő véleménye szerint erősödtek azok a kockázatok is, amelyek a globális és a hazai gazdasági környezet gyengüléséből hárulnak Magyarország hitelképességére.

A magyar bankokkal kapcsolatos pénteki intézkedéseit a Standard & Poor s azzal indokolta, hogy az OTP, a K&H Bank és a Takarékbank elsősorban a hazai piacon tevékenykedik, és az S&P - saját besorolási kritériumai alapján - nem ad a bankoknak a működési ország szuverén devizaadósi minősítésénél magasabb osztályzatokat. Ez a döntés a bankoknak a szuverén adóssal szembeni kitettségét tükrözi, amely az értékpapír-portfolióikban lévő magyar kötvények révén érvényesül.

Tükrözi a döntés emellett a romló működési környezetet, valamint azoknak a "barátságtalan intézkedéseknek" a következményeit is, amelyeket a magyar kormány hozott a magyar bankrendszerrel szemben 2010 óta - áll a Standard & Poor s pénteki elemzésében.

A hitelminősítő szerint a bankokra kirótt különadó, valamint a háztartási szektor devizaalapú jelzáloghiteleinek csökkentett árfolyamú végtörlesztését lehetővé tévő törvény máris elkezdte gyengíteni a magyar bankszektort. Az S&P közölte: a bankok jövedelmezőségének jelentős romlását észleli, és azt várja, hogy a magyar bankpiac legtöbb nagy szereplője - az OTP kivételével - veszteséges lesz az idén. Egyes bankoknak az idei lesz a második veszteséges éve egymás után, és ezek tőkegyűjtési képessége korlátozott. A bankok tőkehelyzetét terhelő nyomás csökkenteni fogja a hitelkínálatot a magyar gazdaságban, ami viszont korlátozhatja a növekedési kilátásokat, és veszélybe sodorhatja a kormány költségvetési céljait - áll a hitelminősítő pénteki elemzésében.

A Standard & Poor s ugyanakkor közölte: a bankrendszer számára kedvezőnek tartja a hatóságok és a helyi bankszövetség minapi megállapodását, amelynek alapján a kormány részt vállalhat a devizahitelesek adósságterheinek enyhítéséből eredő költségekből.

- MTI, Kertész Róbert -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!