Helyi gazdaság

2011.12.05. 08:50

BÉT - Emelkedés várható a részvénypiacon

Budapest, 2011. december 5., hétfő (MTI) - Emelkedéssel indulhat a kereskedés hétfőn a Budapesti Értéktőzsdén, az európai tőzsdéken is nyereséges nyitásra van kilátás.

Budapest, 2011. december 5., hétfő (MTI) - Emelkedéssel indulhat a kereskedés hétfőn a Budapesti Értéktőzsdén, az európai tőzsdéken is nyereséges nyitásra van kilátás.

Balásy Zsolt, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője szerint erősödéssel indulhat a hét. A figyelem középpontjában a német kancellár és a francia államfő hétfőn kezdődő találkozója lehet, amelyen a felek az euróövezeti válságrendezési kérdésekben igyekeznek majd közös álláspontot kialakítani a hét végi európai csúcstalálkozóra.

"Könnyen lehet, hogy az ünnepi szezonba beérve a világ ellőtte idénre már a puskaporát a múlt heti rekord emelkedéssel, így ugyan ez a hét is jó hangulatban, erősödéssel kezdődik, de talán a múlt hetihez mérhető teljesítményben reménykedni már illúzió. Ami azért majd - a visszafogott forgalom miatt talán fokozottan - mozgathatja a piacokat, az a ma kezdődő egy hetes Merkel-Sarkozy találkozóról kiszivárgó információk lehetnek majd" - írta az elemző.

Nagy Bertalan, az Equilor Befektetési Zrt. vezető befektetési tanácsadója szintén pozitív nyitásra számít. Véleménye szerint bizakodásra okot, hogy Olaszországban olyan intézkedési csomagot fogadtak el, amellyel várhatóan sikerül helyreigazítani az ország jelenlegi nagy államadósságát. Ez pozitív hatással lehet az európai piacokra, és a kedvező hangulat várhatóan "átragad" a BÉT-re is. Hozzátette, hogy a devizapiacon is erős forinttal indulhat a kereskedés.

A BUX 299,16 pontos, 1,74 százalékos emelkedéssel, 17.447,64 ponton zárt pénteken. A részvénypiac forgalma 13,9 milliárd forint volt, a vezető részvények erősödtek az előző napi záráshoz képest.

A Mol 200 forinttal, 1,12 százalékkal 18.100 forintra erősödött, 2,5 milliárd forintos forgalomban. Az OTP részvények ára 125 forinttal, 3,93 százalékkal 3.305 forintra nőtt, forgalmuk 9,9 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama 3 forinttal, 0,58 százalékkal 520 forintra emelkedett, forgalma 594,8 millió forint volt. A Richter papírok árfolyama 450 forinttal, 1,33 százalékkal 34.350 forintra növelte értékét, a részvények forgalma 214,5 millió forintot ért el. A másik gyógyszeripari részvény, az Egis 267,4 millió forintos forgalom mellett 5 forinttal, 0,03 százalékkal 18.685 forintra csökkent.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!