Helyi gazdaság

2011.09.16. 10:58

Nézőpont: Frankhitel

<em>Várhatóan tovább zuhannak az ingatlanárak, mert közel százezrek dobják piacra a házukat/lakásukat, hogy az árából a kormány által meghatározott, kedvező árfolyamon visszafizessék a devizahitelüket.</em> <strong>Szabó Katalin jegyzete</strong>

Várhatóan tovább zuhannak az ingatlanárak, mert közel százezrek dobják piacra a házukat/lakásukat, hogy az árából a kormány által meghatározott, kedvező árfolyamon visszafizessék a devizahitelüket. Szabó Katalin jegyzete

Ugyanők (többségük) egyúttal vevőként is megjelennek, ház helyett lakást, nagy helyett kicsit vennének, mert fedél azért kell. A kereslet növekedése pedig kicsit felfelé nyomja majd az árakat. Mire lehet tehát számítani? Leginkább arra, hogy nem lesz vevő, illetve sokkalta kevesebb, mint amennyi ügylettel látványos eredményt hozhatna a kormány döntése.

A szándék mindazonáltal elismerendő. Ha csak tíz vagy száz olyan család menekül meg általa, akik egyébként otthon nélkül maradnának, már örülhetünk. (Tegyük most félre, mit veszthetünk a réven.)

Százezrek számára kérdés ugyanakkor, jól teszik-e, ha megpróbálnak élni ezzel az ajánlattal: elkótyavetyélik a lakásukat, kifizetik belőle a hitelt, s ezentúl legfeljebb bérlők lesznek, évek múlva pedig – amikor esetleg megint jóval kétszáz alá esik a svájci frank értéke – a fejüket verik a falba. Aki ebben a dilemmában érintett, és még van választási lehetősége, nem tudhatja, mikor dönt jól, ráadásul nincs senki, aki garantáltan okos tanácsot adhatna. De legalább van egy lehetőség a választásra. Már akinek.

- Szabó Katalin -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!