Helyi gazdaság

2011.09.27. 16:10

Bencsik János: igazságosabb távhőtámogatási politika

Debrecen, 2011. szeptember 27., kedd (MTI) - Bencsik János államtitkár szerint az Országgyűlés által hétfőn elfogadott, a távhődíjjal kapcsolatos kerettörvény igazságosabb támogatási politikát tesz lehetővé azzal, hogy nem a termelő, hanem a szolgáltató kapja a támogatást.

Debrecen, 2011. szeptember 27., kedd (MTI) - Bencsik János államtitkár szerint az Országgyűlés által hétfőn elfogadott, a távhődíjjal kapcsolatos kerettörvény igazságosabb támogatási politikát tesz lehetővé azzal, hogy nem a termelő, hanem a szolgáltató kapja a támogatást.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium klíma és energiaügyért felelős államtitkára kedden Debrecenben, a IX. Energoexpo Nemzetközi Energetikai Szakkiállításon és Konferencián ezzel összefüggésben elmondta: hődíj-támogatásra 30 milliárd forint áll rendelkezésre, amit a szolgáltatók kapnak, így az megjelenik a fogyasztói árakban is.

Ezen túlmenően 2 milliárdot különítettek el az egészségügyi és felsőoktatási intézmények hődíj-támogatására, 10-12 milliárdot pedig az intervenciós alapba, amelyből az új rendszerre való átálláskor felmerülő költségeket fedezik - tette hozzá Bencsik János.

A szakember a konferencián arról is beszélt, hogy "hazánk sebezhető energetikai szempontból".

Mint elmondta: teljes energiafelhasználásunk 62 százalékát fosszilis forrásból fedezzük, aminek 82 százaléka földgáz, a megújuló energia aránya mindössze 7,3 százalék.

Utóbbit 2030-ra 20 százalékra kell növelni - tette hozzá.

Bencsik János szerint az energiafelhasználást illetően túlélési stratégiára van szükség, ez pedig a 2030-ig szóló nemzeti energiastratégia, amiről várhatóan a jövő héten lesz végszavazás az Országgyűlésben.

A stratégia mottója - függetlenedés az energiafüggőségtől - lassú átállási folyamat - jelezte az államtitkár megemlítve, hogy e folyamat része az energiatakarékosság, a megújuló energiák nagyobb arányú fejlesztése, a biztonságos atomenergia, a közös európai infrastruktúrákhoz való kapcsolódás, valamint a hazai szén- és lignitvagyon jobb hasznosítása.

Kifejtette azt is, hogy a paksi atomerőmű működése meghosszabbításának nincs alternatívája. A négy blokk azonnali leállítása súlyos következményekkel járna, s túl azon, hogy 30 százalékos áremelkedéssel járna, földgázzal nem tudnák kiváltani a hazai energiafelhasználás 40 százalékát biztosító atomerőművet.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke a konferencián az energiastratégia és a foglalkoztatás összefüggéseit elemezte.

Szavai szerint 100 ezer lakás energetikai korszerűsítése 40 ezer munkahelyet és 0,25 százalékos bruttó hazai termék, GDP-növekedést jelentene.

Felhívta a figyelmet a magyar vállalkozások helyzetbe hozására. Kifejtette: "rajtunk múlik, hogy az energetikai projektből mennyi vándorol ki az országból".

A csütörtökig tartó debreceni Energoexpón 23 cég mutatkozik be a Kölcsey Központban, a hozzá kapcsolódó konferencián pedig mintegy 60 előadást hallhatnak a szakemberek az energetika időszerű kérdéseiről - tájékoztatta az MTI-t a helyszínen Vaszkó Gábor, az expót szervező V-Trade Kiállítások Kft. projektvezetője.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!