Helyi gazdaság

2011.08.31. 11:08

MNB: forintban továbbra is nettó hitelfelvevő a lakosság

Budapest, 2011. augusztus 31., szerda (MTI) - A háztartások forintban júliusban is több hitelt vettek fel, mint amennyit törlesztettek, devizában viszont az előző hónapokhoz hasonlóan nettó hiteltörlesztők voltak, vagyis többet törlesztettek, mint amennyit hitelt felvettek - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerdán.

Budapest, 2011. augusztus 31., szerda (MTI) - A háztartások forintban júliusban is több hitelt vettek fel, mint amennyit törlesztettek, devizában viszont az előző hónapokhoz hasonlóan nettó hiteltörlesztők voltak, vagyis többet törlesztettek, mint amennyit hitelt felvettek - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerdán.

 

A háztartások hitelállománya tranzakciókból eredően 22,6 milliárd forinttal mérséklődött. Ezen belül a forinthitel felvétel 14,4 milliárd forinttal haladta meg a törlesztéseket, a devizahitelek állománya ugyanakkor - az átértékelődés és az egyéb volumenváltozás hatásától eltekintve - 37 milliárd forinttal csökkent.

A lakosság betétállománya 47,7 milliárd forinttal nőtt júliusban: 54 milliárd forint nettó forintbetét-elhelyezés és 6,6 milliárd forint nettó devizabetét kivonás eredőjeként.

Az adósságcsökkenés és betétnövelés eredményeként a lakosság nettó megtakarítása, így több mint 70 milliárd forinttal nőtt júliusban.

A háztartásokkal ellentétben a nem pénzügyi vállalatok hitelállománya összességében 15,7 milliárd nőtt, betétállományuk pedig 37,7 milliárd forinttal csökkent júliusban, azaz nettó 53,4 milliárd finanszírozási igényük támadt.

Forintban a vállalatok is nettó hitelfelvevők voltak júliusban, forinthiteleik állománya 26,7 milliárd forinttal nőtt, míg devizahiteleik állománya 11,5 milliárd forinttal mérséklődött a tranzakciókból eredően.

A vállalatok forintbetéteinek állománya 59,5 milliárd forinttal nőtt, a devizabetétekből ugyanakkor 97,2 milliárd forintot vontak ki.

Július végén a háztartásoknak forintban számolva összesen 1.207 milliárddal több hitelük volt, mint a 7.430 milliárd forint betétjük. Ezen belül a forintban lekötött betétállomány 3.366 milliárddal meghaladja a 2.907 milliárd forint hitelállományt, miközben a devizahitel állomány - ugyancsak forintban számolva - 4.572 milliárddal több, mint az 1.157 milliárdnyi betétállomány.

A külföldi kötelezettségek állománya júliusban a hitelintézetek mérlegfőösszegének 28 százalékát tette ki.

Ugyancsak szerdán tette közzé az MNB a háztartási és nem pénzügyi vállatok kamatlábainak júliusi alakulását.

Eszerint júliusban a háztartások által felvett, forintban denominált új lakáscélú hitelek átlagos hitelköltség mutatói gyakorlatilag változatlanok maradtak, míg a szabad felhasználású jelzáloghitelek esetében növekedett e mutató.

A lakáscélú forinthitel szerződések teljes hitelköltség mutatója (THM) 10,49 százalék volt júliusban az előző havi 10,47 százalék után. A THM a 2010 novemberi 9,7 százalékról folyamatosan emelkedett májusig, majd júniusban csökkent, a júliusi változás gyakorlatilag stagnálásnak tekinthető.

A lakáscélú forinthitelek havi szerződés állománya júliusban először csökkent 18,1 milliárd forintra a júniusi 19,8 milliárdról, miután január óta folyamatosan emelkedett.

A nem pénzügyi vállalati hitelek átlagos hitelköltség mutatója az egymillió euró érték alatti forinthitelek esetében változatlan maradt, míg az egymillió euró érték feletti forinthiteleknél csökkenés figyelhető meg. Az egymillió euró érték alatti euróhitelek esetében az átlagos hitelköltség mutató kisebb mértékben növekedett, míg az egymillió euró érték feletti euróhitelek átlagos hitelköltség mutatója csökkent.

Az egymillió euró alatti vállalati forinthitelek új szerződéseinek értéke csökkent júliusban, míg az euróhitelek új szerződéses értéke az előző hónappal azonos szinten maradt. Az egymillió euró érték feletti forinthitelek új szerződéses értékei az előző hónaphoz képest alig változtak, míg az egymillió euró feletti euróhiteleknél az előző havi kiemelkedő növekedést követően a korábbi szintre csökkent vissza a vállalatok új szerződéseinek értéke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!