Helyi gazdaság

2011.07.22. 17:16

Génmódosított vetőmag - Tájékoztatást kapnak a termelők

 Budapest (MTI) - Tájékoztatást kapnak azok a gazdálkodók, akik növényállományuk megsemmisítéséről kaptak határozatot, hogy mit kell tenniük a határozatban foglaltak teljesítéséhez.

 Budapest (MTI) - Tájékoztatást kapnak azok a gazdálkodók, akik növényállományuk megsemmisítéséről kaptak határozatot, hogy mit kell tenniük a határozatban foglaltak teljesítéséhez. A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) pénteken az MTI-hez eljuttatott közleményében felhívja a gazdák figyelmét, hogy

 haladéktalanul vegyék fel a kapcsolatot a megyei kormányhivatal növény- és talajvédelmi igazgatóságával annak érdekében, hogy a génmódosított vetőmaggal érintett ültetvények megsemmisítésének végrehajtását nyomon lehessen követni.

A tájékoztatást azt követően tette közzé a szaktárca, hogy az  Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) július 20-án részletes  ismertetőt jelentetett meg honlapján a genetikailag módosított szervezetekkel (GMO) szennyezett kukorica vetőmagot vásárolt termelők eligazítására. A közlemény ismerteti: a megsemmisítés nyomon követése érdekében a növényvédelmi felügyelő 2 napon belül a falugazdásszal együtt helyszíni felmérést tart az érintett területen. Ennek során jegyzőkönyvet vesznek fel a becsült termésről, valamint a puffer - azaz védő - távolságon belül (ez 400 méter) lévő kukoricaterület nagyságáról. Azonosítják az izolációs távolságon belül lévő kukoricaterületek tulajdonosait is.

A jegyzőkönyv felvételekor a gazdálkodónak nyilatkoznia kell a megsemmisítés időpontjáról. Ez nem lehet később, mint a hatóság által meghatározott időpont. A megsemmisítés időpontját a növényvédelmi felügyelő a jegyzőkönyvben rögzíti. A növény- és talajvédelmi igazgatóság a falugazdászokkal együtt ellenőrzi a vetőmagtétel és növényállomány megsemmisítésének tényét, amelyet újabb jegyzőkönyvben rögzít.

A GMO-val szennyezett növényállomány megsemmisítése betárcsázással, a szecska leszántásával vagy helyszíni erjesztéssel történhet. A területről a GMO-val szennyezett anyagot nem lehet elszállítani. Amennyiben a termelő a határozatban megjelölt időpontig nem végzi el a növényállomány megsemmisítését, akkor a gazdálkodó költségére az MgSzH - termésbecslés nélkül - semmisítteti meg. Az el nem vetett szennyezett vetőmagot vissza kell küldeni a vetőmag forgalmazójának. Ezt jelezni kell a megyei kormányhivatal növény- és talajvédelmi igazgatóságának.

A gazdálkodónak a megsemmisítésről értesítenie kell 15 napon a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalt (MVH) a megsemmisítési jegyzőkönyv másolatának megküldésével. A tájékoztató hangsúlyozza: nemzetstratégiai érdek Magyarország GMO-mentességének fenntartása, ez az egyik alapja a hosszú távon fenntartható növénytermesztésnek és exportpiacaink megtartásának. A közlemény megjegyzi: egyes, Magyarországon vetőmagot forgalmazó cégek termékeiket gyakran olyan országokban állítják elő, ahol engedélyezett bizonyos GMO-fajták köztermesztése, így fordulhat elő, hogy a Magyarországra beérkezett vetőmagok kis mértékben szennyeződhetnek GMO-val.

Azokon a területeken, ahol GMO-szennyezett vetőmagokat vetettek, az MgSzH a jogszabályoknak megfelelően minden esetben a növények megsemmisítését rendeli el. A magyarországi előállítású vetőmag esetén az előállító, más esetben pedig az első magyarországi forgalmazó felel azért, hogy a  vetőmag mentes géntechnológiával módosított szervezettel történő szennyezéstől - tájékoztat az összefoglaló.

-MTI-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!