Helyi gazdaság

2011.03.23. 07:50

GKI: romlottak az üzleti, zuhantak a fogyasztói várakozások

<p>Jelentősen esett a GKI-Erste konjunktúraindex szezonális hatásoktól megtisztított értéke márciusban, a februári lokális csúcspont elérése után.</p>

A GKI (www.gki.hu)  által az EU támogatásával végzett  felmérés szerint az üzleti várakozások - melyek utoljára tíz éve voltak a 2011. februárihoz hasonlóan kedvezőek -, márciusban minden ágazatban érezhetően romlottak. A fogyasztók várakozása pedig - mely a választásokkal is összefüggő magas szintről 2010 októbere óta lassan, de folyamatosan csökken - márciusban kifejezetten zuhant.

Az üzleti szférában a válságot kísérő pesszimizmus 2009 tavaszán az iparban kezdett a legmarkánsabban oldódni, s itt a várakozások javulása 2011 februárig szinte folyamatos volt. A mostani visszaesés is ebben az ágazatban volt a legkisebb - írja a GKI jelentése, amely szerint a pesszimizmus leginkább a belföldi piacon érdekelt kereskedelmi és szolgáltató cégeknél és az építőiparban erősödött fel.

Az ipari bizalmi index az előző hónaphoz képest 2011 márciusában kissé, a kereskedelmi várakozások annál nagyobb mértékben csökkentek, a legnagyobb visszaesés pedig a szolgáltatói várakozásokban volt. Utóbbiban a várható forgalom megítélésnek romlása játszotta a legnagyobb szerepet, de sokat romlott az előző háromhavi létszám megítélése is.

Az ipar kivételével mindenhol erősödött az áremelési szándék. Jelentősen erősödött a fogyasztók inflációs várakozása. Az iparban a foglalkoztatási szándék kissé javult, a kereskedelemben és a szolgáltató cégeknél némileg, az építőiparban érezhetően romlott. Sokkal erősebb lett a lakosság munkanélküliségtől való félelme. Minden ágazatban és a fogyasztók körében is látványosan romlott a magyar gazdaság kilátásainak megítélése.

A GKI fogyasztói bizalmi index egyetlen hónap alatt utoljára 2008 októberében, a válság kitörésekor zuhant a 2011 márciusihoz hasonlót. Szintje azonban most sokkal magasabb az akkorinál. A lakosság saját pénzügyi helyzetének következő egy évét különösen rossznak látta, de pesszimistább lett a következő egy évben várható megtakarítási képességének megítélésével kapcsolatban is.

Módszertani magyarázat:
A GKI Gazdaságkutató Zrt. - az EU módszertanának megfelelően - konjunktúra-indexének kiszámításakor az üzleti szférán belül az ipar, a kereskedelem az építőipar és a szolgáltató szektor várakozásait veszi figyelembe és szezonálisan kiigazított adatokat közöl. A fogyasztói bizalmi indexet a háztartások pénzügyi helyzetének jelenlegi és várt alakulására, az ország gazdasági helyzetének jelenlegi és várt alakulására, valamint a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek vásárlására vonatkozó kérdésekre adott válaszokból számítják. A GKI konjunktúra index a lakossági bizalmi index és az üzleti bizalmi index súlyozott átlaga.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!