Helyi gazdaság

2010.11.09. 14:40

Talán kilábal a válságból az ingatlanpiac

<p>A magyarországi lakáspiac helyzetének értékelése októberben megegyezett az áprilisival, a következő egy évben az ingatlanfejlesztők és -forgalmazók javulásra számítanak, ez alól egyedüli kivétel változatlanul a panel - derül ki a GKI gazdaságkutató és az Ingatlan és Befektetés szakfolyóirat negyedéves jelentéséből.</p>

A piac nyomott voltát azonban jól jellemzi, hogy a válság előtti 30 ezerrel szemben alig háromezer háztartásban terveznek biztosan lakásszerzést. A fővárosban az irodapiacon mutatkozik a legmélyebb és legelhúzódóbb zuhanórepülés.

A lakáspiac Magyarországon jelentős hullámzást mutat ebben az évben, az érintett vállalkozások helyzetértékelése előbb javulást, majd romlást mutatott, a harmadik negyedévben ismét a kedvező áprilisival egyezett meg a GKI értékelése szerint. Ez azonban még mindig lényegesen elmarad a válság előtti időszakétól - teszik hozzá.

Az ingatlannal foglalkozó vállalkozásoktól kapott válaszokból az derül ki, hogy a piacon a panelek kivételével javulás várható a következő egy évben. Egyelőre azonban tovább csökken a lakást venni vagy építeni biztosan szándékozók száma: alig háromezer háztartás gondolkodik ezen - a válság kitörése előtt tízszer ennyien voltak. Ezzel szemben kissé már nő a felújításra vagy bővítésre készülőké.

Az ingatlanárak stagnálnak, avagy inflációazonosan nőnek

Az új lakóingatlanok árának várható alakulása Budapesten az inflációval megegyező növekedést valószínűsít a következő egy évben, más országrészekben még stagnálás lehetséges, az országos átlag is csak kis mértékű drágulást vetít előre. A használtak esetében azonban tovább tart az áresés, 2-4 százalék közötti mértékben. Nyugat- Magyarország kivételével a panelek minden országrészben az átlagnál nagyobb értékvesztést szenvedhetnek el egy év alatt.

A többi részpiacon (raktárak, ipari ingatlanok, telkek) az érintettek várakozása szerint a következő 12 hónapban kedvező irányú változás fog mutatkozni, csak Kelet-Magyarországon számolnak stagnálással.

A GKI külön is mérte a fővárosi és környéki ingatlanpiaci helyzetet. Ez összességében javuló kiltásról tanúskodik, de az is elmondható, hogy az irodapiac zuhanórepülése a legmélyebb és várhatóan legelhúzódóbb. A fővárosban tovább csökkent az irodák kihasználtsága, bár az még így is 75 százalék körüli. A budapesti agglomerációban viszont egy negyedév alatt is drámaian, 60 százalékra zuhant a kiadott területek aránya.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!