Helyi gazdaság

2010.11.08. 17:50

A KT szerint a büdzsé fenntarthatósága kockázatos

<p>A hosszú távú költségvetési fenntarthatóságot rontja, ha az állam a költségvetési hiány tényleges emelkedésének láthatóvá tételét átmenetileg azzal kívánja elkerülni, hogy a háztartások megtakarításainak egy részét magához csoportosítja át - írja a Költségvetési Tanács (KT) a 2011-es büdzsé tervezetéről a magán-nyugdíjpénztárakkal kapcsolatos intézkedésekre utalva.</p>

A KT szerint a kormány túl optimista adatokkal számol például a lakossági fogyasztás növekedésének mértékében, s nem látja a közösségi fogyasztás kormány szerinti nagy arányú csökkenésének megalapozottságát sem. A KT nem számít akkora gazdasági növekedésre 2011 után, mint a kormány. A független testület nem látja a tervszámok levezethetőségét a kormány makrogazdasági feltételezéseiből.

Számszerűen teljesül a 2011-es költségvetési törvény tervezetében az egyenlegkövetelmény, amelynek alapja a magán-nyugdíjpénztári tagok átlépéséből betervezett 529 milliárd forint - olvasható a KT véleményében. Ha viszont nem kellően nagy számban fognak átlépni a tb rendszerébe, illetve, ha az így átkerülő vagyon nem lesz költségvetési bevételnek tekinthető, akkor a követelmény nem teljesül. A KT úgy látja, hogy a törvényjavaslat nem mutatja be kellő részletességgel, hogy a kormány makrogazdasági feltételezéseiből hogyan vezethetők le a költségvetési tervszámok.

Noha a magán-nyugdíjpénztári tagok átlépésével kapcsolatos tervek nincsenek benne a büdzsében, a KT elég hosszasan foglalkozik ezek lehetséges makrogazdasági és pénzügyi következményeivel. Összességében azt állapítja meg, hogy mind az átláthatóságot, mind a hosszú távú költségvetési fenntarthatóságot rontja, ha az állam a hiány tényleges emelkedésének láthatóvá tételét átmenetileg azzal kívánja elkerülni, hogy a háztartások megtakarításainak egy részét magához csoportosítja át. Másutt lehetségesnek tartja, hogy az Európai Bizottság olyan döntést hoz, hogy az ilyen egyszeri nagy összegű tételeket nem engedi egyszerre elszámolni a hiányban.

A nyertesek a magas jövedelműek

A KT és a kormány prognózisa közel áll egymáshoz a jövő évi gazdasági növekedés mértékében: előbbi 2,8, utóbbi 3 százalékra számít. A kabinet következő évekbeli várakozása gyorsuló, 4-5 százalékra emelkedő GDP-gyarapodás, a KT azonban csak 3 százalék körül "beálló" növekedést tart reálisnak. Nem ért egyet a KT azzal sem, hogy a lakossági fogyasztás jövőre 3,9 százalékkal növekedne - szerintük 2,6 százalékkal. Nem látják alátámasztva a közösségi fogyasztás - vagyis költségvetési kiadás - 7,6 százalékos csökkenését, ők 1,2 százalékot számoltak ki.

Az szja-csökkentés fogyasztást növelő hatása sokkal csekélyebb a KT szerint, mint ahogy a kormány látja. A nyertesek ugyanis a magas jövedelműek, akik viszont csak kisebb mértékben növelik vásárlásaikat, a többit megtakarítják. A KT az adóváltozások munkapiaci hatását is kis mértékűnek értékeli: négy év alatt fél százalék, 15 ezer fővel bővülhet a foglalkoztatottak száma. (A napokban Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter 400 ezer új munkahelyről beszélt ebben a ciklusban.)

Az idei és a jövő évi költségvetést összehasonlítva a KT azt látja, hogy 2011-ben összesen 290 milliárd forinttal romlik az egyenleg. Ennek legnagyobb tétele a dologi kiadások megugrása 139 milliárddal.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!