Helyi gazdaság

2010.10.20. 17:46

Mekkora bruttó bértől járunk jól az egykulcsos adóval?

<p>Négy-öt százalékos bruttó béremelés szükséges ahhoz, hogy a munkavállalók nettó jövedelme semmilyen kereseti sávban ne csökkenjen a jelenlegihez képest.</p>

Amennyiben erre nem kerül sor, az alacsonyabb jövedelem-szinten havi 1-2 ezer forintot, valamivel e fölött pedig akár havi 3-4 ezer forintot is „bukhatunk”, legalábbis amennyiben a nettó kereset csökkenését nem ellensúlyozza a családi kedvezmény jelentős mértékű szélesítése. Havi bruttó 285 ezer forintos jövedelem felett a nettó kereset mindenképpen emelkedik jövőre, akár béremelés nélkül is, pusztán az adóteher csökkenésének hatására.

Az adócsomaghoz tartozó kormányzati háttéranyag a bruttó keresetek öt százalékos emelkedésével számol, és így állapítja meg: a nettó pozíció javulás már minimálbér mellett is megjelenik. Így ugyanis az idei 60 235 forint helyett jövőre 60 473 forintot vihet haza a jövőre 77 ezer forintos bruttó minimálbért kereső munkavállaló.

Amennyiben 2011-re is 73 500 forintos minimálbérrel számolnánk, úgy a jövő évi nettó csak 58 169 forint lenne, ami több mint kétezer forintos csökkenés. A minimálbér kétszerese körül a 2010-essel azonos bruttó bérrel számolva havi ezer forintot tesz ki a csökkenés, míg 5 százalékos béremelés mellett 3 500 forint lehet a nettó pozíció javulása.

Százezer forint felett...

A nettó jövedelem már egy gyermek mellett sem csökken egyetlen kereseti szinten sem, sőt, a javulás már havi bruttó százezer forintos kereset mellett érezhetővé válik. A három gyermek után járó kedvezmény az átlagosnál magasabb keresetek körében mutatkozik meg teljes egészében, így havi bruttó félmillió forintos fizetés mellett a nettó bér 2010-hez képest jövőre több mint 125 ezer forinttal nő.

Két év múlva, 2012-től még kedvezőbbé válik az szja-tábla, a szuperbruttó adóalap teljes kivezetésével, 2013-tól pedig a javulás még erőteljesebb lesz. Az szja átalakítása már 2012-ben is minden kereseti szinten kisebb vagy nagyobb mértékű javulást hoz a 2010-es viszonyokhoz képest, 2013-tól pedig ez a hatás még érzékelhetőbbé válik. Havi bruttó százezer forintos jövedelem mellett a nettó pozíció 2012-ben 430 forinttal jobb, mint az idén, 2013-ban pedig a „pozitívum” 2 590 forintot tesz ki.

- Véleményünk szerint a benyújtott szja-javaslat jelentős ösztönző hatásokat fejt ki, mivel a határadókulcs csökken, és emiatt nőni fog a bevallott jövedelemtömeg – vélekedett az adócsomagról a Számvevőszéki és Költségvetési Bizottság tegnapi ülésén Kopits György , a Költségvetési Tanács (KT) elnöke. Hozzátette: számításaik szerint a hatás inkább a munkaintenzitás növekedésében mutatkozik meg, és csak kisebb mértékben a munkavállalói létszám növekedésében.
Ami a makrogazdasági hatásokat illeti: a KT elemzése szerint a magasabb jövedelmű háztartások az adócsökkentésből eredő nettó többletjövedelmüknek csak egy részét fordítják fogyasztásra, jelentős részét megtakarítják, ami a hitelpiaci feszültségek idején különösen jelentős lehet. Az adóváltozás rontani fogja a nettó exportot, hiszen a 2011-ben 1,1, 2012-ben 0,7 százalékkal növekvő fogyasztás egy része importot generál. A megnövekedett fogyasztás ezen kívül az inflációt is emelheti kb. 0,2-0,3 százalékponttal mindkét évben. A GDP növekedés az adócsomag hatására mintegy 0,2 százalékponttal lesz magasabb az egyébként vártnál. A változtatás a versenyszektor foglalkoztatottságát élénkíti, 2014-ig összességében kb. 15 ezer fővel.
Forrás: www.vg.hu

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!