Helyi gazdaság

2010.10.14. 16:06

GKI: Komoly kockázatai vannak a kormány újabb akciótervének

<p>A kormányfő által szerdán részben ismertetett második akciótervnek komoly kockázatai vannak - olvasható a GKI Gazdaságkutató Zrt. (GKI) legújabb elemzésében.</p>

A tanulmány szerint a döntések egy részét az Alkotmánybíróság visszamenőlegesen hatályon kívül helyezheti. Az átmenetinek szánt adóintézkedések talán legnagyobb problémája, hogy könnyű bevezetni őket, de később nagyon nehéz a kivezetésük, pótlásuk - vélik a GKI kutatói.

A GKI elemzése szerint a kötelező magánnyugdíj-pénztárakba, hosszú távra rögzített keretek között történő tagdíjbefizetés elterelése ellentétes a jogbiztonság elvével. A célzott különadók közgazdaságilag leginkább jövedelemadóként értelmezhetőek. Ezeknek a bevezetés évében való teljes mértékű alkalmazása könnyen alkotmányellenes lehet, ráadásul ezt az EU intézményei erős kritikával illethetik a konvergencia program tárgyalása és a jövő év első felében meginduló szorosabb gazdaságpolitikai konzultációk során. Jelenleg az EU-ban mindenhol a költségvetési fegyelem erősítése, nem pedig a lazítás van napirenden.

Az újabb akciótervvel időt lehet nyerni, de ennek csak akkor van értelme, ha azt sikerül felhasználni mélyebb átalakítások előkészítésére és megvalósítására. Ha ezek hiányában az ideiglenesnek szánt intézkedések tartóssá válnak, annak idővel egyre növekvő gazdasági hátrányai, növekedést visszafogó következményei leszek. Például a bankok aktivitásának visszafogása, az üzleti fejlesztések elmaradása, az ország tőkevonzó képességének csökkenése formájában - zárul a GKI legújabb elemzése.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!