Helyi gazdaság

2010.09.30. 17:54

Öregszik a társadalom - ki fogja "kitermelni" a nyugdíjakat?

<p>Ösztönözni kell a gyermekvállalást és át kell alakítani a társadalombiztosítás rendszerét, különben a mostani 30-as korosztálynak már nem lesz, aki kitermelje a nyugdíját. Ez hangzott el a Népesedési Kerekasztal csütörtöki tájékoztatóján.</p>

A Népesedési Kerekasztal és a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) szerint át kell alakítani a társadalombiztosítás és a nyugdíjbiztosítás rendszerét. Ez azért lenne sürgős feladat, mert elemzések szerint, ha ez nem történik meg és nem tesz a kormány lépéseket a gyermekvállalás ösztönzésére, akkor néhány évtizeden belül összeomolhat a rendszer, hiszen sem elég fiatal felnőtt nem lesz, sem pedig elegendő pénz az államkasszában, hogy az akkori nyugdíjasok ellátását finanszírozni tudja az ország.

Komoly gondot okoznak a magánnyugdíjpénztárak, hiszen az oda befizetett pénzek nem kerülnek az államkasszába, így azokból nem lehet a jelenlegi nyugellátást finanszírozni.

A szakemberek szerint fontos lenne a fiatal anyák részmunkaidős foglalkoztatásának bevezetése. Emellett szorgalmazzák, hogy a több gyermeket nevelő munkavállalók jelentős adó és járulékcsökkentést kaphassanak, ezáltal a munkaadóknak is érdekében álljon az ilyen szülők foglalkoztatása. A NOE kifejezetten ellenzi és diszkriminálónak tartja a direkt gyerektelenségi adó bevezetését. Ezzel szemben indirekt módon gyermekek után járó kedvezményekkel is ösztönözné a fiatalokat a családalapításra és a gyermekvállalásra.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!