Helyi gazdaság

2010.09.15. 13:45

PSZÁF: 2 milliós bírság az OTP-nek a magatartási kódex megsértése miatt

<p>2 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki az OTP Bank-ra a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) és azonnali hatállyal kötelezte a bankot a jogszabályok betartására - derül ki a felügyelet szerdai közleményéből.</p>

A PSZÁF felhívja a figyelmet arra: ez az első alkalom, hogy egyedi ügyfélpanasz alapján szabtak ki bírságot erre a bankra a magatartási kódex megsértése miatt.

A felügyelet fogyasztóvédelmi vizsgálata megállapította, hogy az OTP Bank annak ellenére nem engedte meg az egyik ügyfelének, hogy devizában fizesse ki devizaalapú hitelét, hogy ezt a lehetőséget a magatartási kódex aláírásával vállalta, és ezt az előírást saját üzletszabályzata is tartalmazta. Az OTP ezzel szemben azt az eljárást alkalmazta, hogy az ügyfél által átutalt frankösszeget vételi árfolyamon átváltotta forintra, majd eladási árfolyamon visszaváltotta frankra, s ezt a pénzt írta jóvá az ügyfél folyószámláján. Az OTP ráadásul azt a tájékoztatást adta, hogy a devizában történő törlesztés kizárólag bankfiókban, pénztári valuta befizetéssel lehetséges.

A PSZÁF közleménye emlékeztet arra, hogy a magatartási kódex egyértelműen kimondja: "a hitelezők vállalják, hogy lehetővé teszik a devizaalapú hitelek forintra történő átváltásának lehetősége mellett e hitelek devizában való egyösszegű törlesztését, illetve a hitelkiváltást is, amennyiben erre az ügyfelek részéről igény mutatkozik."

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!