Helyi gazdaság

2010.09.28. 15:13

Egységes lesz az élelmiszerek dátumjelölése

<p>Az Európai Unióban használt módon jelölik Magyarországon is 2011. december 31. után az élelmiszerek csomagolásán feltüntetett fogyaszthatósági vagy minőségmegőrzési időt.</p>

Az átállás már most megkezdődött - tájékoztatott közleményében kedden a Vidékfejlesztési Minisztérium.

Eddig Magyarországon kétféleképpen jelölhették a gyártók az élelmiszerek csomagolásán feltüntetett fogyaszthatósági vagy minőségmegőrzési időt. A magyar helyesírási szabályoknak megfelelő jelölés mellett - év/hó/nap - használatban van az uniós elvárásoknak is megfelelő változat, a nap/hónap/év sorrend.

A hazai szabályozás módosításának célja az Európai Unióban használt jelölés alkalmazása



A Vidékfejlesztési Minisztérium közleménye szerint az utóbbi lesz kötelező Magyarországon is 2011. december 31-től. A dátumjelölésre vonatkozó hazai szabályozás módosításának célja az Európai Unióban használt jelölés alkalmazása. A gyártók számára az átállás megkönnyítése érdekében több mint egy év áll rendelkezésre.

Egy 2010. július 1-jétől hatályos rendelet egyébként továbbra is lehetővé teszi, hogy az élelmiszert előállító vállalkozások a hónapot a teljes szó kiírásával vagy rövidítéssel, az évet pedig kettő vagy mind a négy számjeggyel jelöljék - áll a Vidékfejlesztési Minisztérium közleményében.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!