Helyi gazdaság

2010.08.23. 12:09

Adócsomag: kisebb változások

<p>Megszűnik hét kisadó az idén és augusztus 15-étől bevezetik az adórendszeren kívüli kereset fogalmát.</p>

A társasági adó 10 százalékos kulcsának 500 millió forintos nyereségig történő kiterjesztése, valamint a bankadó bevezetése mellett – melyekről az előző heti tanácsadóban esett szó – további lényeges változásokat is hozott a július 22-én elfogadott adócsomag - Világgazdasag Online összeállítás.

A vállalkozások és a tehetősebb magánszemélyek életét teszi könnyebbé, hogy már az idén megszűnik az egyes nagy értékű vagyontárgyakat terhelő adó. Ez három adónemet foglal magában: a nagy teljesítményű gépjárművek, a légi és a vízi járművek adóját. A kormány kivezette a vállalkozók kommunális adóját, az üdülőépületek után fizetendő idegenforgalmi adót, s a vízi gazdálkodási érdekeltségi hozzájárulást is. Ám figyelem! Az idegenforgalmi adó egésze nem szűnik meg, csak az üdülőépületek után fizetendő különleges közteher.

Illetékmentesség

Az ingatlannal rendelkező cégek számára fontos változás, hogy megszűnik az ilyen társaságok vagyoni betétjének átruházása utáni illetékfizetési kötelezettség, legalábbis akkor, amikor az érintett felek a társasági adóról szóló törvény alapján kapcsolt vállalkozásnak minősülnek. Emlékezetes: az ingatlannal rendelkező társaságok vagyoni betétjének átruházása az év eleje óta számított illetékköteles ügynek, így a cégek az ingatlan értéke után vagyoni betétjük arányában 4 százalékos illetéket voltak kötelesek leróni. Jó hír e vállalkozások számára, hogy a mentességet a 2010. július 1-jén még jogerősen el nem bírált ügyekben is alkalmazni lehet, nem szabad azonban szem elől téveszteni, hogy a mentesség csak a vagyoni betét átruházására vonatkozik.
Szintén illetékmentessé vált az egyenes ági rokonok közötti ajándékozás és öröklés, így az üzletrészek és befektetések családon belüli öröklése és ajándékozása is. Itt is igaz az, hogy a jogszabály a 2010. július 1-jén még el nem bírált ügyekben is alkalmazható, ha pedig az APEH időközben már megállapította az illetéket, azt a magánszemély visszakérheti.

Adórendszeren kívüli kereset

Augusztus 15-étől bevezetik az adórendszeren kívüli kereset fogalmát az adózott jövedelemből háztartási munkalehetőséget – takarítást, gyermekfelügyeletet – biztosító természetes személyek körében – mutatott rá lapunk kérdésére Veszprémi István, a Deloitte adópartnere. Hozzátette: az átalakítás lényege, hogy az így megszerzett jövedelem szja- és járulékmentes. Bevallási kötelezettsége sem a foglalkoztatónak, sem az alkalmazottnak e jövedelem kapcsán nem merül fel, legalábbis amennyiben a foglalkoztató bejelentési és havi 500 vagy ezer forintos regisztrációs díjfizetési kötelezettségének eleget tesz. A bejelentési és regisztrációs díjfizetési kötelezettség elmulasztása esetén azonban a százezer forintig terjedő mulasztási bírság mellett a juttatás teljes összege után szja- és járulékfizetési kötelezettség is keletkezik.
Újítás az is, hogy az ingatlan bérbeadását vagy egyéb szálláshely-szolgáltatást nyújtó magánszemély úgy is jogosult lesz az értékcsökkenés leírására a bevételekkel szemben, hogy nem válik egyéni vállalkozóvá. Az áfamentességgel élő, kizárólag ingatlan-bérbeadással foglalkozó magánszemélyek számára a bejelentési, adószámkérési kötelezettség is megszűnik. Az egyéni vállalkozókat érintő, 2010. július 1-jétől alkalmazandó változás továbbá, hogy az egyéni vállalkozókat is 10 százalékos mértékkel számolt adófizetési kötelezettség terheli az 500 millió forintot meg nem haladó adóalap után. Ezt a kedvezményes adómértéket azonban 2010 első fél évére csak bizonyos feltételek teljesítése esetén lehet alkalmazni – derül ki a Deloitte hírleveléből.

"Forintosítás"

Új szabály vonatkozik a külföldi pénznemben szerzett bevétel „forintosítására” is: az átszámításnál az adóelőleg-levonásra kötelezett kifizetőnek a bevétel megszerzését megelőző hónap 15. napján érvényes hivatalos MNB-devizaárfolyamot kell figyelembe vennie. Mindez az adóelőleg és az adó megállapításánál a magánszemély adózó számára is választható lesz. A külföldön megfizetett adót – a magánszemély döntése szerint – a kiadás teljesítése időpontjában vagy a korábbi szabályozások szerint az adóév utolsó napján érvényes árfolyamon kell átszámítani.

Taglalt változtatások

I. Aminek a megszűnéséről döntöttek:
- az egyes nagy értékű vagyontárgyakat terhelő adó (a nagy teljesítményű gépjárművek, a légi és a vízi járművek adója)
- a vállalkozók kommunális adója
- az üdülőépületek után fizetendő idegenforgalmi adó
- a vízi gazdálkodási érdekeltségi hozzájárulás
- az ingatlannal rendelkező cégek vagyoni betétjének átruházása utáni illetékfizetési kötelezettség (kapcsolt vállalkozások esetében)
- az egyenes ági rokonok közötti ajándékozás és öröklés illetéke
II. Aminek a bevezetéséről döntöttek:
- az adórendszeren kívüli kereset fogalma az adózott jövedelemből háztartási munkalehetőséget biztosító természetes személyek körében
- értékcsökkenés-leírás az ingatlan bérbeadását vagy egyéb szálláshely-szolgáltatást nyújtó – nem egyéni vállalkozó – magánszemély számára is
III. Aminek a módosításáról döntöttek:
- a külföldi pénznemben szerzett bevétel „forintosítása”
Forrás: www.vg.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!