Helyi gazdaság

2010.07.27. 16:51

Itt-ott már éledezik a verseny az energiapiacon

<p>A piac felszabadítása után némely területen már éledezik a verseny, bár a villamosenergiában még csak a nagyfogyasztókért nagy a küzdelem, a lakosságért még nem nagyon.</p>

A kiskereskedelmi árrések indokolatlanul nagyok, noha már 50 kereskedőtől lehet áramot venni - hangzott el a Gazdasági Versenyhivatal honlapján kedden zajlott online-vitán. Azt is elmondták a résztvevők, hogy a szolgáltatók adminisztratív akadályokkal próbálják meggátolni a lakossági váltást. A gázpiacon a közeljövőben épülnek meg azok a vezetékek, amelyekkel összeköthetővé válnak a szomszédos országok, növelve ezzel a kínálatot.

A verseny elsősorban az árban jelenhet meg akár az energetikában is, de hatással lehet a szolgáltatások, például az ügyfélszolgálat színvonalára is - mondta a versenypolitikai vitasorozat energetikával foglalkozó részében Polony Gergely, a GVH munkatársa. Miklós László, a Mol vállalati kapcsolati igazgatója szerint a világ a választás szabadsága felé halad e téren is, bár nem annyira, mint a pékáruknál.

Az árampiacon komoly korlát az egy vezeték. Kaderják Péter, a Corvinus Egyetem tanára, a Magyar Energia Hivatal korábbi elnöke ennek kapcsán elmondta, hogy versenyt az áramtermelésben és -kereskedelemben lehet támasztani, a hálózatos monopóliumoknál szabályozásra van szükség. Leválasztani a vezetékeket, felszabadítani a hozzáférést mindenki számára. Jelenleg már 50 áramkereskedő van az országban, akiktől elvileg bárki rendelhet áramot. Miklós László a brit példát említette, ott a fogyasztók jelentős része akár évente vált szolgáltatót. Ehhez azonban a gondolkodás módosulására is szükség van - tette hozzá. Kaderják azért optimista, mert legutóbb például a legnagyobb hazai telekommunikációs cég jelentette be, hogy belép az energetikai piacra.

Ennek ellenére a verseny csak a nagyfogyasztókért nagy, a lakossági piacon még nem nagyon érezhető - mondta Polony Gergely. Kaderják Péter arról beszélt, hogy az áram-nagykereskedelemben jelentőssé vált a verseny, és - részben a válság hatására ugyan - egy év alatt csaknem felére zuhantak az árak, a végfogyasztók azonban ebből alig éreztek meg valamit, mert a kiskereskedelmi árrések indokolatlanul nagyok. Ennek ügyében nem kizárt ágazati vizsgálat elindítása - mondta Polony Gergely.

A MEH korábbi elnöke elmondta, hogy a szolgáltatók adminisztratív akadályokkal próbálják meggátolni a lakossági váltásokat, ami a kísérleteknek akár 30-40 százalékát is érintheti. A Mol-igazgató szerint elfogadhatatlan az is, hogy hosszú távú szerződést kötnek a fogyasztókkal, szerinte - más országokhoz hasonlóan - nálunk is tiltani kellene az egy éven túli kontraktust.

A gázpiacon lényegében ugyanazok a nagy külföldi vállalatcsoportok vannak jelen, mint az árampiacon, nagy különbség azonban, hogy a gáz esetében nincs magyar állami részvétel, míg az áramkereskedelemben és -termelésben jelentős az állami részarány - hangzott el. Miklós László azt is elmondta, hogy a villamosáram-rendszerek össze vannak kötve a határokon túlra, 15 százalék körüli hányadban lehetővé téve a kereskedelmet, a földgáz esetében mindeddig elzárt piacok voltak a környéken, s Magyarországra csak behozni lehetett gázt. Rövidesen átadják a Szeged-Arad-vezetéket és a Horvátország felé irányuló csöveket, előkészületben van a Szlovákia irányába vezető szállítás lehetősége. Ezzel létrejöhet az ideális, minimálisan 20 millió lakosú gázpiac. Fontos lesz a Nabucco, amelynek része az Adrához telepítendő berendezés, ahová bárhonnan érkezhet cseppfolyósított gáz - mondta a Mol-igazgató.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!