Kétkerékre!

2024.01.29. 08:00

Bringatúra hógolyózással Miskolcon

A téli kirándulás extrém élményeket is tartogat a kerékpárosok számára.

Pap Gyula

Fotó: Ladóczki Balázs

Új sorozatunkban kezdő kerékpárosoknak illetve kevesebb helyismerettel rendelkező turistáknak javaslunk érdekes, kihívásoktól sem mentes túrákat amelyek során bejárhatják Miskolc környékét. 

Aki nem teszi le ősszel a bringát, annak célszerű öltözködéssel és úticél választással a téli időszak is tartogat élményeket például egy szentléleki mintegy hatvan kilométeres változatos túrán.

A hidratálás fontos

A legfrissebb időjárás előrejelzés szerint a jövő hét közepére hidegfront éri el térségünket, a csapadék mennyisége még kérdéses – de ha hófödte tájat szeretnénk látni érdemes figyelni a bánkúti webkamerát amely friss képet mutat az aktuális helyzetről.

A 0 fok alatti hőmérséklet gondos beöltözést igényel, ügyelni kell a rétegességre és hogy ne fújjon át a szél. Természetesen hosszú nadrágot veszünk és a széldzseki sem árt, ha meg tudja fogni a nedvességet is. A túra természetesen igényli a jól működő, minimum trekking kerékpárt sűrűbb mintázatú külsővel, de a szerszámokat és defektjavító segédleteket se feledjük otthon. A bukósisak viselése pedig magától értetődő, ha alá biciklis sapkát húzunk a fejünkre az se fog fázni. A termoszban vitt meleg innivaló sokat segít a hűvös leküzdésében és a hidratálást is biztosítja.

Induljunk neki!

Az adott túrán Miskolc belvárosából a Szinva-terasztól indulva a kerékpárúton mehetünk a Városház tér felé ahol balra a Vologda utcával párhuzamosan haladva érünk el a Győri kapuba majd az úton átvágva az Andor utcán folytatjuk utunkat, mely később a Görögszőlő utcába torkollik, Szarkahegy, Róna utca, Előhegy majd Baráthegyalja utca következik és rövid menet vezet ki a Hegyalja utcára ahol jobbra fordulva egy kis hegymenettel érünk fel Lillafüredre. Itt érdemes megtekinteni a vékony jéggel borított Hámori tavat és a megfagyott vízesés is impozáns látványt nyújt, miközben szusszanunk is egyet túra közben.

A tavat jobbról kerülve hullámosan, de felfelé vezet utunk, először elhagyjuk az Újmassai őskohót, majd a pisztrángtelep tűnik fel szintén a bal oldalon. Tovább haladva az elágazásnál nem egyenesen Ómassa felé haladva folytatjuk a gurulást hanem éles jobb kanyarral egy kapaszkodós szakaszon hajtunk úticélunk felé. Szorgos mintegy 40 perces pedálozással érjük el Szentléleket ahol a pálos kolostorromot vehetjük szemügyre és egy mókás hógolyózás is tarkíthatja a programot, ha van kivel. Szentlélekről vissza felé a várhatóan csúszós úton óvatosan ereszkedjünk le és balra a csókási elágazásnál térjünk át a sorompó után a varbói útra, ahol az óvatosság szintén indokolt.

Fónagyság, Varbó, Parasznya az útvonal melyet elhagyva a pálinkafőzőnél veszünk egy bal kanyart és kisebb fokozatba kapcsolva teljesítjük az emelkedőt. Az utat tartva felérünk Lyukóbányához majd Lyukó-völgyön végig haladva becsatlakozhatunk az Andor utcába ahol a már megismert útvonalon juthatunk vissza a belvárosba egy kiadós túra emlékével.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában