2023.12.24. 11:20
Még a bejgli is lehet kalóriaszegény
Az egészséges életmód és a diéta sokaknál nehezen összeegyeztethető a karácsonyi időszakkal, bár sokszor nem is csak a hiúságunk miatt kell a túlzott édesség fogyasztásra figyelni, hanem az egészségünk miatt.
Lehet egészségesen is készíteni
A karácsonyhoz hozzátartozik a bejgli, egy család asztaláról sem hiányozhat ilyenkor ez az édesség. De ma már az is szempont, hogy a karácsonyi finomság egészséges is legyen. Sokan ugyanis mindenféle érzékenységben szenvednek, így fontos, hogy a bejgli bio összetevőkből készüljön, ne tartalmazzon cukrot, finomlisztet, vagy glutén- és tejmentes legyen és persze ne is tartalmazzon sok kalóriát. Hoztunk ezért egy kalóriaszegény bejgli receptet.
Hozzávalók 4 kisebb rúdhoz:
25 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
25 dkg teljes kiőrlésű rétesliszt (vagy 50 dkg szénhidrát csökkentett liszt)
25 dkg vaj/kókuszzsír
2 tojás
5 dkg eritrit és stevia keverék
2 dl kókusztejszín
3 dkg élesztő
pici só
fél dl tej
csipet cukor az élesztőhöz
Diós töltelékhez:
30 dkg darált dió
10 dkg eritrit és stevia keverék
2 ek folyékony édesítő
reszelt citromhéj
1 ek diétás baracklekvár
1 reszelt alma
10 dkg mazsola
pici rum
2 dl forró tej
vanília
Mákos töltelékhez:
30 dkg darált mák
10 dkg eritrit és stevia keverék
2 ek folyékony édesítő
reszelt citromhéj
1 ek diétás baracklekvár
1 reszelt alma
10 dkg mazsola
fahéj
2 dl forró tej
vanília
Elkészítés:
Az élesztőt felfuttatjuk a fél deciliter tejben és egy csipet cukorral. Amíg az élesztő dolgozik, összekeverjük a tészta hozzávalóit, majd belekeverjük az élesztőt. A tésztát négy részre osztjuk fel! Lisztezett felületen téglalap formákat nyújtunk belőle. A tölteléket forró tejjel öntjük fel. 1 adag tészta nyersen lemérve, ugyanannyi dekagramm tölteléket oszlatunk el rajta. Feltekerjük, a szélét pedig behajtjuk. Ezután egy éjszakát pihen lefóliázva a hűtőben vagy hideg kamrában. Reggel nincs más dolgunk, mint tojásfehérjével megkenni és 200 fokon 30 perc alatt megsütni.