Ünnep

2023.11.26. 07:00

Nagy divat a karácsonyi családi fotózás

Október végén és november elején már elkezdődnek a szűkebb hazánkban, Miskolcon is az egyre népszerűbb karácsonyi családi fotózások. A leleményesek már jóval előtte elkezdik lefoglalni az időpontokat a népszerű és felkapott fotósok szebbnél szebb stúdióiban.

Póczos Nikolett

Forrás: Havas Anita Photohraphy

Ezek a fotók ajándék mellé vagy ajándékként is nagy örömet okoznak a családtagoknak, mondja Havas Anita fotós. Különös értéke van azokban a családokban, ahol például a nagyszülők távol laknak a kis unokáktól és ritkán tudnak találkozni vagy a fiatalok külföldre költöztek a jobb és könnyebb élet reményében, tehát nem megoldható a napi találkozás. Így a nagyszülők is láthatják, mennyit nőttek a gyerekek. Általában pont ezért a kisgyermekes családoknál a pillanat, az adott állapot rögzítése miatt lett ez a kedves emlék annyira népszerű, vélekedik Havas Anita.

Egyforma ruhában

Tapasztalatai szerint az összetartozás kifejezése érdekében a család tagjai szívesen viselnek azonos stílusú és színű vagy mintájú ruhát vagy éppen egyforma pizsamát (az otthonosság erősítése érdekében) is, amit általában a család szerez be a megfelelő méretek miatt. A karácsonyi kismama fotózás esetében szokott gondoskodni a fotós az alany öltözékéről, hiszen nincs minden hölgy ruhatárába elegáns, megfelelő esésű anyagból készült kismamaruha. A díszlet vagy díszletek kialakítása viszont a fotós feladata és minél bensőségesebb és valósághűbb, annál inkább tudja vonzani a családokat - mondja.

Koncepció és háttér

A fotós elmondása alapján érdemes a díszletet, a koncepciót évről évre megváltoztatni vagy akár a lehetőségekhez mérten, akár több karácsonyi helyszínt is berendezni a fotózáshoz. Persze ezek már anyagi lehetőségeitől függnek. Havas Anita elmondása alapján hatalmas anyagi befektetést jelent egy ilyen stúdió vagy műterem berendezése és karácsonyi díszbe öltöztetése és akkor még a műterem rezsijéről és az élethű berendezési tárgyakról nem is beszéltünk.

Sok fotós dolgozik a városban és sokan vállalnak karácsonyi fotózást. Különböző minőségben és árkategóriában lehet találni, így mindenki az igényeinek és pénztárcájának megfelelően kiválaszthatja, kivel szeretné megörökíttetni a számukra fontos pillanatokat.

Havas Anita állítja, a minőségi képek mögött rengeteg munka van, az előkészületeket, a minőségi dekorációt, és az utómunkát is beleértve.

Forrás: Havas Anita Photohraphy

Néhány fontos momentum, amit érdemes tisztázni a fotózás előtt:

- Időpontot úgy érdemes választani, amikor az egész család egy időben jelen tud lenni, ami a több és eltérő korú gyermek esetében lehet fontos.

- Pár órát szabaddá kell tenni a fotózáshoz

- Mit kell vinni?

- Milyen felépített stúdiója, vagy lakásdíszlete van a fotósnak?

- Milyen legyen a család ruhája?

- Tisztázni a sztorit? (ajándékbontogatás, ünnepi készülődés, sütés, főzés)

- Tisztázni az időpontokat, mikorra szeretnék a képeket kézbe venni és milyen formában, hány darabot?

- Van-e speciális igénye a családnak? ( esetleg házi kedvenc, kutyus)

- Szeretnének-e egy másik ruha szettet (átöltözés, esetleg másik díszlethez illően)

- Kiegészítő eszközöket igényelnek-e (játékok, kellékek, fejdíszek, játékvonat, hintaló, fa szánkó, síléc, kitömött állatok, fényfüzérek)

- Milyen korúak a gyermekek? (mennyi időt tudnak egyhuzamban figyelni)

- Hány fő mehet a fotózásra, esetleg barátnő, nagyi mehetnek-e segíteni az átöltözésnél?

- Mennyi idő alatt készülnek el a szerkesztett képek?

- Hogyan lehet hozzájuk jutni? ( Milyen adathordozón vagy nyomtatva)

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában