boon.hu video

2023.09.10. 18:00

John Corbett, Nia Vardalos és a miskolci görögök + fotók, videó

Miskolc -Bazi nagy görög lagzira érkeztek a miskolci görögök vasárnap délután a Plázába. Ha már ott voltak, táncoltak is egy nagyot!

Bónusné Nánási Regina

Bazi nagy görög flashmob Miskolcon

Fotó: BNR

A miskolci Pláza emeletén délután fél kettőkor görög zene csendült fel, majd hirtelen kisebb görög táncház alakult.

Miskolc Megyei Jogú Város Görög Nemzetiségi Önkormányzata szervezésében a miskolci görögök egy csoportja elment a Bazi nagy görög lagzi harmadik részének vetítésére.

- Társultak hozzánk azok is, akik szeretik a görög zenét és a görög nemzetiséggel azonosulnak és szimpatizálnak. A vetítés előtt szerveztünk egy rövid görög néptánc bemutatót flashmob jelleggel - mondta a boon.hu-nak Klikas-Katsios Sokratis, a miskolci Görög Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.

Görög filmre görög tánccal

A film előtt ráhangolódásként görög zenékre táncoltak a mozi előtt. A négyéves Emma örömmel állt be a profik közé, bár ő még soha nem látott görög táncot, hamar felvette a ritmust a miskolci görögökkel.

Jelenleg 125 tagot számlál a miskolci Görög Nemzetiségi Önkormányzat. Igyekeznek minden görög hagyományt életben tartani. A tánc és kirándulások révén gyakran találkoznak és sok közös programot szerveznek.

Nézze meg videónkat is!

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon.

A görögök története Miskolc városában a 17-18. századra vezethető vissza

Számos görög kereskedő építtetett komoly lakóházat a városban, amelyek közül több ma is áll. Boltíves kapuikra sokszor szőlőfürtöt faragtak, utalva a borkereskedelemből származó komoly jövedelemre. A felső-magyarországi görögök érdeme volt a 18. században a tokaji, egri és a miskolci borok nemzetközi kereskedelmének megteremtése. A görögök saját kompániát alakítva szakosodtak a kereskedelem különböző területeire, ezért akkoriban Miskolcot görög kereskedők városának tekintették. A görögök gazdasági, politikai, tudományos és kulturális tevékenysége a magyar kultúra értéket alkotó elemévé, szerves részévé vált. A miskolci görögök által megteremtett építészeti örökség máig őrzi értékteremtő gondolkodásmódjukat, világképüket, megőrzendő hagyományaikat. A Görög Nemzetiségi Önkormányzat nagyon fontosnak tartja a méltó megemlékezést nemzeti ünnepeikre, amely alkalmakat a Karacs Teréz Középiskolai Leánykollégiumban valamint a Torontáli utcai irodájukban rendezik. Kiemelt helyen foglalkoznak a görög nyelv oktatásával, kultúrájuk és hagyományaik ápolásával, megismertetésével, valamint gyökereik felkutatásával.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában