Országos bajnok lett, majd jött az EB

2023.09.06. 13:00

A világbajnokságra készül wakeboarddal a miskolci Loretta

A wakeboard egy a szörfözéshez hasonlító extrém sport, Magyarországon 14 kábelpálya áll rendelkezésre.

Pap Gyula

Loretta szép eredményt ért el az Európa bajnokságon is

Fotó: olvasó

– Talán kevesen tudják, pontosan ezért érdemes elmondani, hogy a wakeboard egy a szörfözéshez hasonlító extrém sport, amelynek egyik fajtája a kiépített kötélpályán a lábadon rögzített deszkán való vizen csúszás – tájékoztatott a miskolci születésű Széplaki Loretta, aki a Diósgyőri Nagy Lajos király Általános Iskola sportosztályos tanulója és profi wakeboard-os. – A lábad egy csizmaszerű cipőben van rögzítve a deszkához. Így haladsz körbe a kötélpályán, közben ha már szereztél elég tudást az edződ segítségével, akkor fel is lehet csúszni a víz felszínén rögzített elemekre. Ezeken az elemeken számtalan trükköt lehet végrehajtani. Magyarországon 14 kábelpálya áll rendelkezésre azoknak, akik ki szeretnék kipróbálni ezt a sportágat – ismertette Loretta.

Hamar beletanult

Loretta három éve ismerkedett meg ezzel a sportággal a nyári szünet ideje alatt. Annyira megtetszett neki, hogy azon a nyáron már mintegy 20 napot kint töltött a Hejőkesztúrban található VICE Beach taván gyakorlással. A második éven az egész nyarat kint töltötte a pályán, ahol az edzőjével Szergej Jelisztratovval elkezdte a felkészülést a wakeboard - wakeskate országos bajnokságon való indulásra. Ezen a versenyen, amit a Velencei-tónál rendeztek, az U14 girls kategóriában a kitartásának és elszántságának köszönhetően felállhatott a dobogó 3. fokára. Ez újabb impulzust adott, és tovább folytatta a munkát, a minél sokszínűbb trükkök elsajátítása érdekében. Az idei nyáron minden nap minden percét a pályán töltötte, hogy felkészülhessen a két időben egymás utáni fontos versenyére. Augusztus 11-13 között rendezték meg Kecskeméten az idei országos bajnokságot. Itt az U14 girls kategóriában wakeboard-ban 1. helyezést ért el, U18 junior lady kategóriában wakeskate-ben pedig második lett. Ezzel a győzelemmel jogot szerzett a IWWF  Cable Wakeboard European & African Youth Anad Senior Championships 2023 Hungary versenyen való induláshoz, melyet Győrben (Ikrény) rendeztek meg augusztus 28. és szeptember 3 között. 

A csapat
Fotó: olvasó

A világversenyen 19 nemzet 172 sportólója indult, ebből hazánkat 16 versenyző képviselte a Magyar Vízisí és Wakeboard Szövetség támogatásával. A nemzetközi versenyen U14 girls kategóriában Loretta 7. helyezést érte el. Hatalmas öröm számára ez az eredmény, ahol Európa bajnokokkal mérhette össze a tudását. Ezekkel a versenyeredményekkel a világranglistán a 13. helyen áll jelen pillanatban a 66 versenyző közül.

Az elkövetkező évekre a célja, hogy még jobb eredményeket érjen el a nemzetközi versenyeken, illetve hogy kiharcolja a világbajnokságon való részvétel jogát – tudtuk meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában