Matyóföldi Folkhétvége

2023.08.07. 18:30

A néptánc varázslatos világa

Néptánc, hagyományőrzés, különleges divatbemutató, táncszínházi előadás, koncert és gasztronómia jellemezte az idei Matyóföldi Folkhétvégét, amelyet augusztus 3. és 6. között rendeztek meg Mezőkövesden.

Boon.hu

Forrás: mezokovesd.hu

A Matyó Népművészeti Egyesület által szervezett Matyóföldi Folkhétvége nyitónapján „A cukorgyártó kalapács” Hunczut felnőttmesék sárréti dallamokkal és finom borokkal című kulturális és gasztronómiai rendezvényén vehettek részt az érdeklődők a Hadas Látogatóközpontban, ahol Simándi László előadásában Koczkás Sándor felnőttmeséi, például a Cinkos Pista című mese és sárréti népdalok hangoztak el, Uhrin Klára citerán és furulyán játszott. Az est folyamán a Szentpéteri Pincészet borait kóstolhatták meg a résztvevők.

A Matyóföldi Folkhétvége második napján a Junior Príma-díjas zenekar, a Tárkány Művek lépett fel a Hadas Látogatóközpontban. A 2008-ban létrejött Tárkány Művek alapítója, a dalok szerzője Tárkány-Kovács Bálint cimbalomművész. A hattagú zenekarban az alapító cimbalomjátéka mellett Fekete Borbála és Viszkeleti Júlia csodálatos éneke, Rónai Zsolt virtuóz és érzékeny gitárjátéka, Fekete Márton és Molnár Péter lendületes brácsa- és bőgőkísérete különleges zenei élményt nyújtott a péntek esti koncerten. Zenéjük a magyar jazz, beat és pop egybeolvadása. A mezőkövesdi fellépésen felcsendült egyebek mellett a Nem érdekel, a Széki blues, a Hová lett a szerelmünk vagy a Csiririp című daluk is.

Látványos divatbemutató és néptánc

Szombaton tánccsoportok fellépése, különleges divatbemutató, zenés-táncos gyermekműsor, interaktív előadás és táncház is várta az érdeklődőket a Fokhétvége harmadik napján. A programkavalkád nyitányaként elsőként a gyermek tánccsoportok műsorát tekinthették meg a folklór kedvelői, ahol a Cseperedő Tagóvodában néptánc szakkörre járó gyermekek népi játékokból, népdalokból és tánclépésekből álló kis műsorát láthatták a nézők. A Cseperedő táncosok mellett matyó koreográfiákat mutattak be az óvodás és általános iskolás alsó osztályos gyermekekből álló Matyó Pöttömök, valamint a felsős és középiskolás diákok csoportja, a Ragyogó Néptáncegyüttes.

Forrás: mezokovesd.hu

A kicsi táncosok után Guliba Társulat izgalmas és vidám „Csípd meg, fogd meg, eredj utána!” című előadását élvezhették a gyerekek.

A színpadi műsor délután a Matyó Pávakör fellépésével folytatódott, akik egyebek mellett summás dalokat adtak elő, valamint bemutatták Pántlika című produkciójukat, majd pedig a Rozmaring Táncegyüttes lépett színpadra. A hagyományőrző csoportok után Kiss Gabriella különleges gyöngyékszerkészítő munkáival ismerkedhettek meg az érdeklődők egy látványos divatbemutató keretében, Barsi Csaba etnográfus jóvoltából pedig a pitykékkel díszített viseletekről tudhattunk meg többet.

Az interaktív előadás után pedig újra a néptánccé lett a főszerep, ugyanis 19 órától tekinthette meg a közönség a „Bárcsak mindig szombat este lenne!” című gálát, amelyen a házigazda csoportok, a Matyó Néptáncegyüttes, a Százrózsás Néptáncegyüttes és a Matyó Népi Együttes mellett két vendégegyüttes, a 2005-ben alakult Csikuska táncegyüttes és a gyöngyösi Vidróczki Néptáncegyüttes is bemutatkozott.

A nagyszabású gála után az estét táncház zárta, a talpalávalót a Dobroda zenekar szolgáltatta.

Forrás: mezokovesd.hu

A nap folyamán a műsorok mellett például kézműves foglalkozások, kézművesvásár is várta a Hadasba kilátogatókat, valamint lehetőség volt felölteni a világhírű matyó viseletet is.

Táncszínházi előadás

A folkhétvége zárásaként, augusztus 6-án a Nagyvárad Néptáncegyüttes fergeteges előadásában Kukorica János és Iluska, mindenki számára jól ismert történetét tekintették meg a nézők a Közösségi Ház színháztermében. Petőfi Sándor János vitéz című műve az igaz szerelem megpróbáltatásairól szóló, hihetetlen erejű történet. A táncszínházi előadás ebbe a mesebeli miliőbe kalauzolta el a nézőket, amelyben a főhős, az embert próbáló akadályok ellenére is, kitartott az igaz szerelembe vetett hite mellett.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában