Dinnyehelyzet

2023.08.28. 14:18

Dinnye még van, az érdeklődés már kisebb

Ilyenkor már kicsit kásásabb a belseje, de ugyanolyan édes.

Pap Gyula

Fotó: Bujdos Tibor

Az előzetes adatok szerint görögdinnyéből 130 ezer tonna betakarított termés lesz szeptember végéig, sárgadinnyéből pedig 10-12 ezer tonnára számítanak a szakemberek. A hazai termés háromnegyedét Magyarországon értékesítik, a többit exportálják. Egyébként a világon összesen csaknem négymillió hektáron folytatnak dinnyetermesztést: Európán belül Olaszország, Görögország és Törökország a három legjelentősebb dinnyetermesztő. Megnéztük jelenleg, hogy alakul nálunk a kereslet-kínálat.

Tartja az árát

Korábban kvázi eloszlattuk a Lőrinc nappal kapcsolatos tévhitet, most arra voltunk kíváncsiak az a tapasztalat mennyire jön be, hogy augusztus 20-a után befékez a dinnye vásárlási kedv. Első ránézésre csökkent a kínálati mennyiség a miskolci Búza téri piacon a kedvelt pirosbelűből és bizony a kereslet is megcsappant.

- Nem mintha változott volna a minőség, bár természetesen ilyenkor már kicsit kásásabb a belseje, de ugyanolyan édes – világosít fel az egyik eladó. A kisebbek kifogytak, jellemző 8-12 kilós példány, mely 300-400 forint, de 200 alatt is ki lehet fogni kilóját. A sárgadinnyék közül a sárgabélű és a zöldbélű is 600 forint kilónként. A görögből a zöld és halványzöld csíkos Crimsont ismerik sokan, ezt termesztik és fogyasztják a legnagyobb arányban – tudtuk meg.

Kálmán és családja nagy rajongója a nyári időszakban a görögdinnyének és időnként a sárgát sem vetik meg. Ő a felelős a jó minőségért ezért körültekintően jár el, lehetőleg a már bevált kereskedőnél vásárol.

- Itt nem kell kopogtatni, hallgatózni nem szoktam csalódni az áruban – fogalmazza meg magabiztosan. Volt azért eset rá, hogy a biztonság fokozása érdekében félbevágatta a dinnyét és szemrevételezés után úgy vitte el.

Ágnesnek – aki nem matematikus – speciális számítási módszere van az ár-érték arányos dinnye kiválasztásához. Eszerint pedig minél kisebb a dinnye annál vastagabb a héja, ergo lényegesen kevesebb a finom tartalom. Így büszkén cipeli a több mint 10 kilós dinnyéjét, a jó vásár kellemes érzetével.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában