Nem mindegy

2023.07.07. 16:00

Mutatjuk, milyen kutyát válasszon, ha először lesz gazdi

A kutyakiképző szerint ezt a négy kutyafajtát messziről kerülje el, aki először tart kutyát.

Barátság hosszú évekre

Forrás: Shutterstock

Fotó: Nina Buday

A megfelelő kutyafajta kiválasztása fontos döntés, ezért érdemes alapos kutatást végezni előtte, hogy biztosan a számunkra tökéletes kedvencet válasszuk. Ha például aktív kalandor típusok vagyunk, egy nagy és energikus kutya tökéletes választás lehet a számunkra, ha azonban nem, nagy hiba lehet.

Megfelelő fajtát

Will Atherton kutyaoktató és állatviselkedési szakértő szerint a leggyakoribb hiba, amit az emberek elkövetnek, amikor először döntenek a kutyatartás mellett, hogy nem a megfelelő fajtát választják  – írja a twice.hu. Elmondta, melyik az a négy fajta, amit semmiképpen nem ajánl kezdőknek, és arra vonatkozóan is adott tanácsokat, mik lehetnek a legmegfelelőbb fajták. A legfontosabb tényező, amit a szakértő szerint figyelembe kell venni, hogy bizonyos munkakutyáknak rendkívül magas a motivációjuk és az energiaszintjük.„Az első számú bűnös ebben a belga malinois. A közösségi média tele van olyan kiképzőkkel, akik bemutatják ennek a fajtának a legjobbját, de ez azért van, mert ők profik” – mondja Atherton. A három másik fajta, amitől a kezdőknek a szakértő szerint tartózkodniuk kellene a kaukázusi juhászkutya, a török kangal és a border collie.

„Rossz kezekben és megfelelő szintű kiképzés nélkül olyan destruktív viselkedésformák alakulhatnak ki, mint például a folyamatos rágás, illetve, ha nem sikerül kezelni ezeknek a fajtáknak a védelmi ösztöneit, az harapáshoz és reaktív viselkedéshez vezethet” – magyarázta.Mint sok szabály esetében, itt is vannak kivételek, de a tulajdonosok túlnyomó többsége számára ezek azok a fajták, amelyekkel kapcsolatban azt tanácsolnám, hogy inkább kerüljék őket” – tette hozzá.

A jó hír viszont az, hogy sok olyan fajta van, ami alkalmas azok számára, akik először vállalkoznak kutyatartásra. Elsősorban olyan fajtákra kell gondolni, amiknek alacsonyabb az energiaszintje és kisebb a mozgásigénye. „A legjobb választások szerintem a labradorok és a golden retrieverek” – mondja a szakértő. „Nem véletlenül ezek a fajták a legnépszerűbbek világszerte, mégpedig azért, mert lelkesen tanulnak, szeretik a gazdájukat és nem olyan igényesek a mozgás szempontjából, mint sok munkakutya.” A kisebb testű kutyák közül Atherton a Cavalier King Charles spánieleket ajánlja, mivel barátságosak és jól képezhetőek. De nem csak a fajtát kell figyelembe venni, a gazdiknak meg kell érteniük a kiképzés és a szocializáció fontosságát is. „Hihetetlenül izgalmas dolog egy új taggal bővíteni a családot, de ne felejtsük el figyelembe venni, hogy mennyi időt kell fordítanunk az új kiskutya edzésére, kiképzésére, szocializálására és ápolására, valamint azt, hogy milyen tapasztalattal rendelkezünk” – figyelmeztet Atherton. Az állatviselkedés szakértő kiemelte, mennyire fontos, hogy az emberek jobban megértsék az egyes kutyafajtákat, és azt, milyen fajtát kellene tartaniuk és milyent nem. Atherton célja, hogy a közösségi médiában mindenkinek hozzáférést biztosítson a szükséges tudnivalókhoz a kutyák nevelésével kapcsolatban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában