Hőségriadó

2023.07.11. 14:00

Cuki fotók: Medencét kapnak a kutyák a kánikulában

Az út szélén talált, legyengült kedvenceket azonnal meg kell itatni, amíg érkezik a segítség.

Detzky Anna

Horváth Rita az egyik védencével

Fotó: Ádám János

Másodfokú hőségriasztást vezettek be az ország egész területén szerdáig.

A nyári meleg a házikedvenceinket és az árva menhelylakókat is hátrányosan érinti, ezért mindent megtesznek védelmük érdekében az állat- és kutyamenhelyeken. A gazdikat pedig arra kéri közös közleményében a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) és a BM Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság, hogy sose hagyják a bezárt autóban háziállataikat:

A nagy melegben akár 70 Celsius fok is lehet egy napon parkoló autóban, ezért a háziállatokat soha ne hagyjunk a kocsiban! Ha valaki autóban hagyott kis kedvencet lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívószámot

 – írják.

Mindig legyen friss víz! 

- A legfontosabb a napi többszöri itatás és a nagy mennyiségű friss víz kihelyezése, hogyha a kutyák felborítják a tálat, akkor is legyen elég innivalójuk. Otthon a kertben is javaslom legalább két-három vizes tál kihelyezését a kutyásoknak, ahogy az árnyékolást is a négylábú számára – ajánlotta Kisfalvi Nyina, a Miskolci Állatsegítő Alapítvány (MÁSA) elnöke. - A vízzel teli tárolókba nálunk bele is állhatnak a kutyusok. A nyári hőség idején különösen a nagy bundás, fekete ebek könnyen hőgutát kaphatnak, aminek a nagy lihegés a jele. Így sétáltatós napjaink, Kutyagolásaink alkalmával mindig jelen van az állatorvos. Emellett kérjük a látogatókat, hogy ne szaladgáljanak velük. A menhely hátsó részében kialakítottunk egy zegzugos, árnyékos szigetet, ahol lakóink tudnak az emberekkel hűsölni. Felszereltünk egy párakaput is, mert most rengeteg önkéntes diák van nálunk. Az etetés rendje is változik. Nyáron többet etetünk száraz eledellel, mert a nagy mennyiségű főtt étel megromlana. Éppen a múlt héten ürült ki a száraz eleség raktárunk, ezért nagyon jól jött a XI. Avasi Borangolás alkalmával összegyűlt 234 ezer forint adomány. Ez 350 kilogramm száraz tápra, néhány napi állateledel adagra elegendő. Mivel bizonyos gyógyszerek, vakcinák, gyógyászati eszközök ára 40-50 százalékkal emelkedett és a rezsiárak is nőttek, ezért nagy mínuszaink keletkeztek. Ma egy egészséges kutyának az állategészségügyi ellátása 80-85 ezer forint. Továbbá a minimálbér emelkedése is kiadást jelentett év elején, hiszen 12 munkavállalót foglalkoztatunk rész- és teljes munkaidőben. Tárgyalásokat kezdeményeztünk a szaktárcákkal. Ez a szektor állami támogatás nélkül nem tud működni, hiszen állami feladatot látunk el, lényegében az állatbarátok finanszírozásával. Még a 14 napos karatén időszakot sem finanszírozzák a menhelyeknek, csak az állategészségügyi telepeknek, ami országos probléma.

Mellőzik a sétáltatást 

A sátoraljaújhelyi Zemplén Gazdátlan Állataiért Alapítványnak szerencséje van az árnyas telephelyével.

- Mi déltől 16 óráig vagyunk a menhelyen. Amikor megérkezünk akkor takarítunk és friss vizet adunk a kutyusoknak. Mivel nyáron nem igényelnek olyan sok ételt, ezért kisebb adagokkal etetünk – mondta Helmeczi Mária, a Zemplén Gazdátlan Állataiért Alapítvány elnöke. - Nagyon sok lakónk kennelébe tettünk be fürdőmedencét. Ezt gyermekhomokozóként árulják, de néhol teljes ládák is vannak. Ilyenkor a kennelek tetejét slaggal locsoljuk és időnként belül is bevizezzük. Bár ezek áttetsző tetővel rendelkeznek és áteresztik a napsugarakat, a menhelyen sok fa van, amelyek árnyékolnak. Emellett lakóink hátra tudnak húzódni a kutyaházuk mögé, ahol szintén árnyékban pihenhetnek. Gyakran ki is engedjük őket az udvarra, egy-egy fa alá. A sétáltatásokat viszont a hőségben mellőzzük. Munkatársainknak pedig ásványvizet biztosítunk.  

Árnyékolják a kenneleket 

A sárospataki Manduláshegyi Kutyaotthonban ötszáz árva kutya tartózkodik, ezért nekik nagy üzemben kell megoldaniuk az állatok biztonságba helyezését nyáron.

- Elsősorban az ivóvízre figyelünk oda, naponta többször ellenőrizzük és frissre cseréljük. A száraz táp mellé ez különösen fontos. A délutáni napsugárzás nagyon erős, ezért a kenneleket árnyékoljuk is deszkákkal, vagy textíliákkal – osztotta meg Török Gábor, a Manduláshegyi Kutyaotthon vezetője. - Mivel sok tábor működik körülöttünk a Zemplénben, ezért rengeteg ételmaradékot kapunk adományban. Ezt kicsit hígabbra hagyjuk, hogy azzal is plusz folyadékot kapjanak lakóink. Dolgozóink számára van egy hűvös helyiségünk, ahol pihenhetnek, de továbbra is nagy a terhelés rajtunk. Ha ebben az időszakban telefonálnak nekünk, hogy egy kutya az út szélén van, akkor nem mindegy, hogy mennyi idő alatt érünk a helyszínre. A hívóktól mindig az az első kérdésünk, hogy adta-e a szerencsétlenül járt állatnak vizet. Most éppen Göncruszkára igyekszem egy ilyen eset miatt. Bízom benne, hogy a kutyus túléli, mert sokáig volt a tűző napon víz nélkül. A nyár egyetlen előnye az, hogy ilyenkor az örökbefogadási kedv is megnő, mert az emberek jobban ráérnek az újdonsült családtaggal foglalkozni.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában