Pollenhelyzet

2023.06.19. 16:00

Nem csoda, ha köhög: pirosban egész vármegyénk!

A friss pollenadatok alapján bizony nem túl rózsás a helyzet vármegyénkben, de ez elmondható az ország nagyobbik részére is.

Horváth Imre

Fotó: Unger Tamás

Tart a pázsitfűfélék pollenszezonja. Erre az időszakra jellemző, hogy legfontosabb összetevője, a pázsitfűfélék mellett már a lágyszárú kora nyári allergének virágpora, illetve még az átmeneti időszak fásszárú növényeinek pollenje is okozhat tüneteket. Az elkövetkező időszakban a pollenterhelés várhatóan tovább emelkedik, tájékoztatott a Nemzeti Népegészségügyi Központ Közegészségügyi Laboratóriumi és Módszertani Főosztálya friss pollenjelentésében.

A pázsitfűfélék pollenkoncentrációja jellemzően a közepes-magas tartományban alakulhat, a csalánféléké országosan magas. A hárs, a bálványfa és a fenyőfélék virágporának mennyisége alacsony, helyenként közepes szintet érhet el, a ciprus- és tiszafaféléké, a bodzáé, valamint a szelídgesztenyéé jellemzően alacsony. A lágyszárú allergének közül az útifű és a lórom pollenkoncentrációja még jellemzően alacsony, azonban várhatóan egyre több helyen érheti el a közepes, tüneteket okozó koncentrációt. Országosan alacsony koncentrációban jelen vannak még a gyékény, a sás, az ernyősvirágzatúak, továbbá már a kenderfélék pollenszemei.

A kültéri allergén gombák közül az Alternaria spóraszáma országosan magas, az Epicoccumé az alacsony-közepes tartományban alakulhat, teszik hozzá.

Forrás: Időkép.hu

Az Időkép térképre vitte az aktuális adatokat, amelyből jól látszik, hogy teljes vármegyénk pirosban van, tehát magas a pollenkoncentráció. Azonban még így sem nálunk a legrosszabb a helyzet: a főváros és Pest Vármegye vörösben „pompázik”, ami az extrém magas koncentrációt jelzi.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában